Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


KAMBODŽA
Kambodžos parlamentas naujuoju premjeru paskelbė Hun Seno sūnų
ELTA
YouTube
Hun Manetas.

Kambodžos parlamentas antradienį naujuoju ministru pirmininku išrinko ilgamečio lyderio Hun Seno vyriausiąjį sūnų, taip užtvirtindamas dinastinį valdžios perdavimą po praėjusį mėnesį vykusių vienašališkų rinkimų.

Hun Seno vadovaujama Kambodžos liaudies partija (CPP) liepos mėnesį vykusiuose rinkimuose laimėjo visas, išskyrus penkias, vietas žemuosiuose parlamento rūmuose. Rinkimus Jungtinės Tautos, JAV ir ES pasmerkė kaip nei laisvus, nei sąžiningus, nes pagrindinei opozicinei partijai buvo uždrausta dalyvauti rinkimuose.

Antradienį Nacionalinėje asamblėjoje Pnompenyje 45 metų Hun Manetas buvo išrinktas vienbalsiai, pranešė posėdžiui pirmininkavęs parlamentaras Heng Samrinas.

Po balsavimo Hun Manetas sakė įstatymų leidėjams: „Šiandien Kambodžai yra istorinė diena.“

Pasak naujojo premjero, jo vyriausybė pirmenybę teiks ekonomikos skatinimui, „klestinčios tautos“ kūrimui, pajamų didinimui ir prisitaikymui prie klimato kaitos.

Naujojoje Hun Maneto vyriausybėje aukščiausius postus užima keli jo giminaičiai ir keli Hun Seno sąjungininkų vaikai.

Jauniausias Hun Seno sūnus Hun Many taps valstybės tarnybos ministru, o jo sūnėnas Neth Savoeunas, kuris šiuo metu yra įtakingas nacionalinės policijos vadas, bus ministro pirmininko pavaduotojas.

Dabartinių vidaus reikalų ir gynybos ministrų sūnūs perims savo tėvų postus, sakoma pirminiame naujojo ministrų kabineto narių sąraše, su kuriuo susipažino agentūra AFP.

Ekonomikos daktaras

Pasak „Reuters“, vyriausias iš penkių Hun Seno vaikų Hun Manetas gimė 1977 metais Kambodžos kaime. Jo tėvas sakė, kad sūnus gimė iš dvasios, kuri šviesos blyksnyje išniro iš banjano medžio.

Hun Manetas yra vedęs Pich Chanmony, žymaus Kambodžos politiko dukterį, ir turi tris vaikus.

Kitaip nei jo tėvas, kuris neturėjo jokio formalaus išsilavinimo, Hun Manetas studijavo Niujorko universitete ir įgijo magistro laipsnį, o Didžiosios Britanijos Bristolio universitete – daktaro laipsnį, abu – ekonomikos srityje.

Hun Manetas taip pat yra baigęs Vest Pointo karo akademiją JAV ir greitai pakilo Kambodžos ginkluotųjų pajėgų gretose, vadovavo kovos su terorizmu grupei, buvo savo tėvo asmens sargybinių padalinio vado pavaduotojas, kariuomenės vadas ir kariuomenės vado pavaduotojas.

Politiniame fronte jis vadovavo valdančiosios Kambodžos liaudies partijos (CPP) jaunimo sparnui ir buvo jos nuolatinio komiteto narys – taip jis padidino savo žinomumą tarp jaunosios kartos atstovų.

2021 metų pabaigoje Hun Senas paskelbė Hun Manetą savo įpėdiniu, o vėliau ir CPP jį parėmė kaip „būsimąjį ministrą pirmininką“.

2023 08 22 14:10
Spausdinti