Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


KANADA
Kanada pristatė naują strategiją Azijos ir Ramiojo vandenyno regionui, orientuotą į Kiniją
BNS
Unsplash

Kanada sekmadienį pristatė savo naują ekonominę ir diplomatinę strategiją Azijos ir Ramiojo vandenyno regionui, orientuotą į Kiniją.

Per ateinančius penkerius metus Otava turi skirti 2,3 mlrd. Kanados dolerių (1,65 eurų) planui, kuriuo siekiama mažinti Pekino keliamą riziką.

Kanados ministro pirmininko Justino Trudeau vyriausybė savo naujausią strategiją grindžia penkiomis pagrindinės kryptimis: taikos ir saugumo skatinimu, visų pirma nusiunčiant į regioną karinį laivą, prekybos ir investicijų skatinimu, „feministinės tarptautinės pagalbos“ didinimu, tvarios infrastruktūros finansavimu, aktyvesniu diplomatiniu dalyvavimu.

„Indijos ir Ramiojo vandenynų regiono ateitis yra mūsų ateitis; mes turime prisidėti prie jos formavimo. Kad tai padarytume, turime būti tikri ir patikimi partneriai“, – sakė Kanados užsienio reikalų ministrė Melanie Joly, pristatydama naują šalies politinę strategiją.

Pasak M. Joly, šis planas „siunčia aiškią žinią regionui, kad Kanada yra čia, ir jie gali tikėtis, kad mes čia pasiliksime“.

Naujos politikos įvedimo proga M. Joly davė interviu prancūzų kalba leidžiamam laikraščiui „La Presse“ ir jo metu sakė, kad šios strategijos siunčiama žinutė yra skirta būtent Kinijai. Otavos ir Pekino santykiai šiuo metu yra įtempti.

„Esminė problema yra ta, kad Kinija šiuo metu nesilaiko tarptautinių normų ir bando jas keisti arba interpretuoti savo naudai“, – laikraščiui sakė ji.

Ministrė teigė, jog vyriausybė neis taip toli, kad patartų Kanados bendrovėms neturėti verslo reikalų su Kinija, bet sakė: „Mano darbas – paaiškinti riziką. Ir aš sakau, kad verslas Kinijoje kelia geopolitinę riziką.“

Kanados vyriausybė nurodo, kad šioje strategijoje yra „pateikiamas išsamus veiksmų planas, kaip per ateinantį dešimtmetį sustiprinti mūsų dalyvavimą Indijos ir Ramiojo vandenynų regione“.

Pranešimas buvo paskelbtas po J. Trudeau ir M. Joly išvykos į Azijos šalis, kur jie dalyvavo Didžiojo dvidešimtuko (G20) viršūnių susitikime Indonezijoje, Pietryčių Azijos valstybių asociacijos (ASEAN) forume Kambodžoje, Azijos ir Ramiojo vandenyno šalių ekonominio bendradarbiavimo (APEC) forumo susitikime Bankoke.

G-20 susitikimo kuluaruose Kinijos prezidentas Xi Jinpingas priekaištavo Kanados ministrui pirmininkui. Tai buvo užfiksuota vaizdo įraše.

Pekino ir Otavos santykiai pablogėjo po to, kai Kanados valdžios institucijos 2018-aisiais suėmė kinų telekomunikacijos milžinės „Huawei“ aukšto rango administracijos darbuotoją Meng Wanzhou už galimą JAV sankcijų Iranui nepaisymą.

Vėliau Kinijoje buvo sulaikyti du Kanados piliečiai – buvęs diplomatas Michaelas Kovrigas ir verslininkas Michaelas Spavoras. Kritikai šį kinų veiksmą vadino kerštu.

Po ilgų derybų Meng Wanzhou ir du kanadiečiai pernai buvo paleisti į laisvę.

2022 11 28 11:56
Spausdinti