Meniu
Prenumerata

sekmadienis, rugsėjo 8 d.


COUP D'ÉTAT
Kancleriu užsimanęs tapti princas stoja prieš Vokietijos teismą – kaltinamas sąmokslu nuversti valstybę
IQ
Scanpix
Princas Heinrichas XIII.

Princas, jo mergina iš Rusijos ir dar septyni kraštutinių dešiniųjų sąmokslo grupės įkūrėjai, tarp kurių – ir buvusi Vokietijos parlamentarė, partijos „Alternatyva Vokietijai“ narė Birgita Malsack-Winkermann, antradienį Frankfurte stoja prieš teismą dėl rengto sąmokslo jėga nuversti Vokietijos valdžią.

Kaip rašo BBC, princu Heinrichu XIII pasivadinęs aristokratiškos kilmės 72-ejų vyras savo namuose Rytų Vokietijoje rengė sąmokslo grupuotės „centrinės tarybos“ posėdžius ir buvo numatytas kaip naujasis Vokietijos kancleris tuo atveju, jeigu perversmas pavyktų. Tačiau 2022 m. gruodžio 7 d. per gausių policijos pajėgų reidus šis sąmokslas buvo sustabdytas.

Vietos prokurorų nuomone, ši grupuotė yra neatsiejama nuo Vokietijos Reichsbürger judėjimo. „Jie žinojo, kad užgrobę valdžią žudys žmones“, – prokurorus citavo „Reuters“. Ir nors kaltinamieji neigė kaltinimus terorizmu ir valstybės išdavyste, prokurorai įžvelgia nenuginčijamus ryšius. Reichsbürger, arba „Reicho piliečiai“, yra laisva, nevienalytė grupė, kuri neigia šiuolaikinės Vokietijos valstybės teisėtumą – netgi teigia, kad ją po Antrojo pasaulinio karo įkūrė pergalingos sąjungininkų jėgos.

Pasak federalinių prokurorų, grupė planavo šturmuoti Reichstagą Berlyne, pasitelkusi sukarinto sparno ginkluotą paramą, suimti Bundestago narius ir per Vokietijos televiziją parodyti surakintą Olafą Scholzą, tikėdamasi, kad paprastus vokiečius pavyks palenkti į savo pusę.

2024 05 21 11:30
Spausdinti