Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


JAV
Kanzase vyksta balsavimas dėl teisės į abortą
BNS
Unsplash
JAV protestai.

JAV Kanzaso valstijos rinkėjai antradienį eina prie balsadėžių, kad nuspręstų, ar išbraukti teisę į abortą iš tradiciškai konservatyvios Vidurio Vakarų valstijos konstitucijos.

Tai pirmas svarbus balsavimas dėl abortų po to, kai birželio mėnesį JAV Aukščiausiasis Teismas panaikino teisę į šią procedūrą nacionaliniu mastu.

Šis balsavimas taip pat laikomas abortų teisių išbandymu, nes respublikonų dominuojamos įstatymų leidžiamosios institucijos po Aukščiausiojo Teismo sprendimo panaikinti 1973 metais priimtą sprendimą byloje „Roe v Wade“, kuriuo buvo įtvirtinta teisė į abortą, įvairiose valstijose skuba įvesti griežtus šios procedūros draudimus.

Kai kuriose kitose valstijose, tarp jų Kalifornijoje ir Kentukyje, dėl šio klausimo bus balsuojama lapkritį – tuo pat metu, kai vyks kadencijos vidurio Kongreso rinkimai, kuriuose tiek respublikonai, tiek demokratai tikisi sutelkti savo šalininkus visoje šalyje abortų klausimu.

Antradienio balsavimas Kanzase susijęs su 2019 metų valstijos Aukščiausiojo Teismo sprendimu, kuriuo užtikrinama teisė pasidaryti abortą; procedūrą galima atlikti iki 22 neštumo savaitės.

Respublikonų dominuojama valstijos įstatymų leidžiamoji institucija pristatė pataisą, vadinamą „Vertinti juos abu“, kuria būtų panaikinta konstitucinė teisė, siekiant grąžinti šios procedūros reguliavimą įstatymų leidėjams.

Tačiau šios pataisos priešininkų stovyklos aktyvistai mano, kad ši kampanija yra vos užmaskuotas bandymas atverti kelią visiškam abortų draudimui. Vienas konservatyvus Kanzaso įstatymų leidėjas jau pateikė įstatymo projektą, pagal kurį abortai būtų draudžiami be išimčių išžaginimo, incesto ar pavojaus motinos gyvybei atveju.

Už teisę į abortus pasisakančios kampanijos „Kanzasiečiai už konstitucinę laisvę“ atstovės spaudai Ashley All nuomone, ši pataisa suduotų smūgį „asmeninei autonomijai“.

Aktyvistai taip pat skundžiasi, kad balsalapiuose įrašyto klausimo formuluotė yra kontraintuityvi ir gali suklaidinti: balsavimas už pataisą reiškia, kad bus apribota teisė į abortus, o norintieji, kad ši teisė liktų galioti, turi balsuoti prieš.

Teisės į abortą gynėjai Kanzase su nerimu žvelgia į kaimyninius Oklahomą ir Misūrį, esančius tarp mažiausiai aštuonių valstijų, priėmusių beveik visiškus aborto draudimus. Misūrio valstija nenumatė jokių išimčių dėl išprievartavimo ar incesto. Vidurio Vakarų Indianos valstija šeštadienį irgi priėmė griežtą draudimą šiuo klausimu.

Kara Miller Karns, rinkėja iš Livudo Kanzaso valstijoje, sakė, kad antradienį ketina balsuoti už dabar galiojančią tvarką. Jos teigimu, „nepriimtina“, jog jos dukros augtų turėdamos mažiau teisių nei ji.

Tačiau tose pačiose apylinkėse gyvenanti 43 metų Christine Vasquez teigė planuojanti paremti konstitucijos pataisą, tikėdamasi, kad ji atvers kelią balsavimui dėl abortų draudimo.

„Tikiu, kad gyvybė prasideda nuo pradėjimo“, – sakė ji naujienų agentūrai AFP prieš balsavimą.

Kanzasas stipriai linksta į palaikymą Respublikonų partijai, kuri pasisako už griežtesnį abortų reguliavimą, tačiau 2021 metais Fort Heiso valstijos universiteto apklausa parodė, kad mažiau nei 20 proc. respondentų Kanzase sutinka, kad abortai turėtų būti draudžiami net išprievartavimo ar incesto atvejais.

2022 08 02 10:03
Spausdinti