Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 18 d.


Karas Ukrainoje, 54-oji diena: naujienos iš fronto
bns, Alfa.lt
Telegram
Rusų tankas.

23:59 Volodymyras Zelenskis pranešė, kad prasidėjo mūšiai dėl Donbaso, kuriems ilgą laiką ruošėsi abi pusės.

23:12 Intensyvūs stambaus kalibro apšaudymai Charkive ir Mykolajive, o taip pat daugumoje Ukrainos pozicijų Luhanske ir Donecke. Rusija šiąnakt pradėjo naują karo etapą - tik vienu frontu, sutelktu į Rytų Ukrainą.

22:55 Donbase priešlėktuvinės gynybos daliniai numušė vieną priešo naikintuvą Su-30 ir keturis bepiločius orlaivius "Orlan-10". Apie tai socialiniame tinkle "Facebook" pranešė Jungtinių pajėgų operacijos štabas.

22:24 Rusijai pradėjus puolimą Donbase, Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis tvirtina, kad Ukrainos kariai nepasiduos ir gins teritoriją.

22:15 Pranešama, kad didelio masto apšaudymai vyksta Charkive ir Mikolajive.

22:07 Azovo pulko vadas Denisas Prokopenko kreipiasi į pasaulio lyderius, kadangi rusų kariai naudoja visų rūšių artileriją ir šaudo į visą Mariupolį. Ypač apšaudoma „Azovstal“ plieno gamykla.

19:20 Slobožanskijo ir Donecko operatyviniuose rajonuose agresorius kai kuriose srityse suintensyvino puolimo operaciją.

17:19 Charkive per virtinę Rusijos pajėgų smūgių žuvo mažiausiai trys žmonės.

17:01 Rusijos pajėgos užėmė Rytų Ukrainos Kreminos miestą, pranešė vietos valdžia. Rusijos pajėgų kontroliuojama Rubižnės gyvenvietė yra intensyviai apšaudoma ukrainiečių pajėgų artilerijos ir granatsvaidžių, pranešė naujienų agentūros AFP žurnalistai.

15:41 Pranešama, kad atakuojant Lvivą Rusija raketomis „Kalibr“ pataikė ir į geležinkelio atšaką, kuri Ukrainą jungia su Lenkija. Taip gali būti užkertamas kelias nuo karo bėgantiems ukrainiečiams pasiekti Lenkiją.

15:01 Ukrainiečiai teigia, kad jiems pavyko eliminuoti mūšio lauke okupantų pajėgoms vadovavusį pulkininką Ivaną Grišiną. Detalesnės informacijos apie galimą rusų praradimą kol kas nepateikė nei Ukraina, nei Rusija.

Ukrainos pajėgų teigimu, jų kariams pavyko nukauti iš Smolensko atvykusį I. Grišiną, kuris vadovavo 49-ajai priešlėktuvinės gynybos brigadai.

Alfa.lt
Pulkininkas Ivanas Grišinas.

14:10 Ukrainos saugumo tarnyba paskelbė vaizdo įrašą, kuriame ukrainiečių teisėsaugos suimtas prokremliškas oligarchas Viktoras Medvedčukas skatina jį iškeisti į Ukrainos karius, kovojančius Mariupolio uostamiestyje.

„Noriu paprašyti Rusijos prezidento Vladimiro Putino ir Ukrainos prezidento Vladimiro Zelenskio iškeisti mane į ukrainiečių gynėjus ir Mariupolio gyventojus“, – vaizdo įraše sakė juodais drabužiais vilkintis ir tiesiai į kamerą žiūrintis vyras.

V. Zelenskis praėjusią savaitę pasiūlė iškeisti V. Medvedčuką, kurį Kyjivas suėmė pabėgusį iš namų arešto, į Rusijos belaisviais paimtus ukrainiečius, tačiau Rusija šį pasiūlymą atmetė.

12:44 Pranešama, kad Charkovo srityje, netoli Iziumo miesto, pastebėta rusiškos technikos kolona. Identifikuotos „Grad-1“ salvinės sistemos, pervežamos sunkvežimiais „Zil“, sukurtais dar 7-ojo dešimtmečio pradžioje. Teigiama, kad šie „muziejiniai eksponatai“ paskutinį kartą buvo naudojami dar Sovietų Sąjungos kare Afganistane.

Telegram
Rusijos karinės technikos kolona ties Iziumu.

12:00 Luhansko srityje esantis Kreminos miestelis, kuriame prieš karą gyveno daugiau nei 18 tūkst. žmonių, pateko rusų kontrolėn.

Luhansko srities valstybės administracijos vadovas Serhijus Haidajus pranešė, kad rusų pajėgos užėmė miestą, tačiau šiame tebevyksta mūšiai, o civiliams ištrūkti iš miesto neįmanoma.

11:39 Liūdna diena nuo karo bėgantiems ukrainiečiams. Ukrainos vicepremjerė Iryna Vereščuk teigia, kad šiandien žalieji koridoriai, kuriais civiliai galėtų pasitraukti iš bombarduojamų gyvenviečių, nebus atverti.

10:09 BNS: Rusijos pajėgos raketomis apšaudė Ukrainos vakarinį Lvivo miestą.

Vakarų Ukrainoje esančiame Lvivo mieste pirmadienį nugriaudėjo keli sprogimai, kuriuos, kaip manoma, sukėlė raketų smūgiai, pranešė liudininkai ir pareigūnai.

„Penki tiksliniai raketų smūgiai į Lvivą. Atsakingos tarnybos jau išvyko į įvykio vietą. Aiškinamės išsamesnę informaciją“, – socialiniame tinkle „Facebook“ parašė Lvivo meras Andrijus Sadovas.

Tuo metu Lvivo regiono gubernatorius Maksymas Kozyckis pranešė apie keturis raketų smūgius.

Apie smūgių padarinius ir nukentėjusiuosius kol kas nepranešama.

Miestui iki šiol pavyko išvengti įnirtingų kautynių nuo Rusijos invazijos pradžios vasario mėnesį.

09:44 Ukrainos generalinis štabas viešai paskelbė, kad Rusijos pajėgos bando įsiveržti į Chersoną.

„Rusijos pajėgos baigia formuoti grupę operacijoms Ukrainos rytuose. Okupantai taip pat nenustoja raketomis atakuoti svarbiausių Ukrainos infrastruktūros objektų“, – teigia štabas.

09:30 Į viešumą pateko praėjusią savaitę ukrainiečių atakuoto ir nuskandinto kreiserio „Moskva“ nuotraukos. Iš pastarųjų matyti, kad laivas buvo sulaukęs smūgių į galinę dalį. „Telegram“ platformoje atsidūrusiose nuotraukose matomas dūmų apimtas laivagalis.

Rusijos Juodosios jūros laivyno flagmanui raketiniam kreiseriui „Moskva“ prieš nuskęstant smogė dvi Ukrainos priešlaivinės raketos „Neptun“. Tačiau po sėkmingos atakos ukrainiečiai sulaukė atsako – buvo bombarduota šių raketų gamykla.

2022 04 18 09:49
Spausdinti