Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


APEC
Karas Ukrainoje meta šešėlį ant APEC viršūnių susitikimo
BNS
Unsplash

Ramiojo vandenyno regiono valstybių lyderiai ketvirtadienį atskrenda į Bankoką, kur vyks viršūnių susitikimas, skirtas aptarti atsigavimo nuo pandemijos strategiją ir pasaulinės ekonomikos suirutės, išprovokuotos karo Ukrainoje, valdymą.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas ir Saudo Arabijos sosto įpėdinis Mohammedas bin Salmanas kartu su kitais Azijos ir Ramiojo vandenyno šalių ekonominio bendradarbiavimo (APEC) forumo narių vadovais, kurių bus 21, dalyvaus aukšto lygio derybose.

Renginys vyksta iškart po Didžiojo dvidešimtuko (G20) susitikimo Indonezijoje, kurį sutrikdė nuogąstavimai, kad gyvybių pareikalavęs raketos sprogimas Lenkijoje iškėlė Rusijos karo Ukrainoje eskalacijos pavojų.

Vakarų lyderiai ėmėsi raminti pasaulį, sakydami, kad raketos smūgis greičiausiai buvo nelaimingas atsitikimas, o, Lenkijos ir NATO teigimu, tai, panašu, ukrainiečių oro gynybos raketa, paleista siekiant atsimušti nuo rusų atakų.

JAV prezidentas Joe Bidenas trečiadienį G-20 susitikimo kuluaruose surengė skubias derybas su Didžiojo septyneto (G7) ir NATO sąjungininkais, o po jų pareiškė, kad mažai tikėtina, jog raketa buvo paleista iš Rusijos.

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas į Bankoką atvyks vėliau ketvirtadienį, praėjus kelioms dienoms po abiem didžiosioms ekonominėms galybėms reikšmingo susitikimo Balyje.

Abi supervalstybės stengėsi sušvelninti savo priešpriešą, itin sustiprėjusią pastaraisiais metais.

Konfrontacija išaugo Pekinui tapus galingesniu geopolitiniu žaidėju – jis vis ryžtingiau siekia pakeisti nuo Antrojo pasaulinio karo laikų vyravusią JAV kurtą pasaulio tvarką.

Pirmadienį po tris valandas trukusių tarpusavio derybų abu lyderiai pareiškė neturintys intencijų sukelti naują Šaltąjį karą, ir teigė norintys išvengti konflikto.

Įtampos sumažėjimas bus džiugi žinia APEC nariams, vis labiau nerimaujantiems dėl scenarijaus, kuris priverstų rinktis, į kurią pusę stoti.

Nors J. Bidenas ir Xi Jinpingas vis dar nesutarė dėl savarankiškojo Taivano ateities klausimo, kuris yra vienas iš daugiausiai įtampos keliančių konfliktų regione, jie rado bendrą kalbą dėl Ukrainos.

Prezidentai pabrėžė, kad branduolinių ginklų naudojimas ar grasinimas juos panaudoti yra nepriimtini – tai aiškus priekaištas Rusijos prezidento Vladimiro Putino pareiškimams, kuriais Kremliaus šeimininkas svaidėsi karui Ukrainoje vystantis jo netenkinančia linkme.

APEC aukščiausiojo lygio susitikimas užbaigia intensyvią dviejų savaičių diplomatinę veiklą Azijoje.

Jis papildo G20 viršūnių susitikimą bei Pietryčių Azijos valstybių asociacijos lyderių susibūrimą Kambodžos sostinėje Pnompenyje praėjusią savaitę.

Tikimasi, kad šio susitikimo kuluaruose Xi Jinpingas surengs dvišales derybas su Japonijos ministru pirmininku Fumio Kishida – tai būtų pirmosios nuo 2019 metų Kinijos prezidento derybos akis į akį su Japonijos vadovu.

E. Macronas Bankoke nusileido vėlai trečiadienį.

Jo siekis yra atgaivinti Prancūzijos strategines ambicijas Azijos ir Ramiojo vandenyno regione po žeminančio Australijos suduoto smūgio 2021 metais, kuomet Okeanijos milžinė nutraukė svarbią sutartį dėl povandeninių laivų.

2022 11 17 11:50
Spausdinti