Meniu
Prenumerata

antradienis, gegužės 21 d.


LĖKTUVO IL-76 KATASTROFA
Karo studijų institutas: Rusija išnaudoja lėktuvo Il-76 katastrofą nepasitenkinimui kurstyti
ELTA
Scanpix
Belgorodo srityje, šalia Jablonovo kaimo, sudužo strateginis lėktuvas Il-76, naudojamas karinei technikai ir kariams gabenti.

Karo studijų instituto (ISW) analitikos centras ataskaitoje skelbia, kad Rusija naudojasi lėktuvo Il-76 katastrofa neapykantai kurstyti.

ISW analitikai pabrėžia, kad Rusijos kaltinimai, jog Ukraina neva numušė lėktuvą Il-76 su ukrainiečių karo belaisviais, „iš dalies yra skirti sėti nepasitenkinimui Ukrainoje ir skatinti nepasitikėjimui Ukrainos vyriausybe, nes tai atitinka kitas Rusijos informacines pastangas, kuriomis siekiama susilpninti Ukrainą iš vidaus“.

ISW pabrėžė, kad apsikeitimas karo belaisviais yra jautrus klausimas tiek Rusijai, tiek Ukrainai, todėl tikimasi, kad belaisvių paminėjimas pranešimuose sukels emocingą visuomenės reakciją.

„Rusijos pareigūnai papildomai paskelbė nepagrįstų teiginių, esą Ukraina smogė lėktuvui Il-76 JAV ar Vokietijos suteiktomis raketų sistemomis, greičiausiai siekdami atgrasyti Ukrainos partnerius Vakaruose nuo Ukrainos aprūpinimo itin svarbiomis oro gynybos sistemomis, būtinomis tolesnei gynybai“, – teigiama ataskaitoje.

Kaip anksčiau pranešė „Ukrinform“, iš pradžių Rusijos „Telegram“ kanalai rašė, kad Belgorodo srityje sudužo strateginis lėktuvas Il-76, naudojamas karinei technikai ir kariams gabenti.

Šaltinis Ukrainos ginkluotosiose pajėgose teigė, kad šiuo lėktuvu buvo gabenamos raketos, skirtos oro gynybos sistemai S-300, kuriomis okupantai masiškai apšaudo Charkivo regioną ir kitas netoli sienos esančias vietoves.

Pasak žiniasklaidos pranešimų, Rusijos gynybos ministerija teigė, kad lėktuve esą „buvo 65 paimti į nelaisvę Ukrainos kariai“, taip pat šeši įgulos nariai ir trys apsaugininkai.

Ukrainos gynybos ministerijos Vyriausiosios žvalgybos direkcijos atstovas Andrijus Jusovas sakė, kad Rusijos ir Ukrainos apsikeitimas karo belaisviais turėjo įvykti sausio 24 dieną. Pasak jo, Rusijos pusės išsakyta informacija, kad Belgorodo srityje sudužusiame lėktuve Il-76 galėjo būti karo belaisvių, yra tikrinama.

Prezidentas Volodymyras Zelenskis kreipimesi į tautą sakė, kad Ukraina reikalaus tarptautinio katastrofos tyrimo.

2024 01 25 11:02
Spausdinti