Meniu
Prenumerata

šeštadienis, gegužės 4 d.


PRANCŪZIJA
Karolis III su oficialiu vizitu lankosi Prancūzijoje
BNS
Scanpix
Paryžius pasipuošęs JK vėliavomis.

Prancūzija trečiadienį ruošė raudoną kilimą britų karaliui Karoliui III, pradedančiam šešiems mėnesiams atidėtą trijų dienų vizitą, kurio tikslas – parodyti, kad abipus Lamanšo sąsiaurio įsikūrusių šalių aljanso pagrindai išlieka tvirti, nepaisant didelės politinės įtampos po „Brexito“.

Kovą planuota kelionė, kuri turėjo būti pirmasis Karolio III valstybinis vizitas į užsienį nuo tada, kai po motinos karalienės Elžbietos II mirties jis tapo monarchu, paskutinę minutę buvo atidėta dėl Prancūzijoje išplitusių riaušių ir streikų prieš pensijų reformas.

Tačiau pirminis vizito maršrutas sostinėje Paryžiuje ir Bordo iš esmės nepasikeitė.

Prancūzijos prezidentas E. Macronas ir Prancūzijos pirmoji ponia Brigitte Macron oficialiai pasveikins atvykusį karalių ir jo žmoną karalienę konsortę Camillą prie Triumfo arkos ir padės atminimo vainikus.

Prancūzijos pirmoji pora vakare priims Karolį III ir Camillą valstybiniame pokylyje Versalyje – rūmuose į vakarus nuo Paryžiaus, kurie yra prancūzų karalių ir kruvinos 1789 metų revoliucijos sinonimas.

Prancūzijos prezidentas, kuris per pastarąjį pusę dešimtmečio Britanijoje vykstant politiniams neramumams bendravo su ne mažiau kaip keturiais JK premjerais, su Karoliu III palaiko tvirtus asmeninius santykius.

Prancūzijos pirmoji pora dalyvavo ir Elžbietos II valstybinėse laidotuvėse praėjusį rugsėjį, ir Karolio III karūnavimo ceremonijoje šių metų gegužę.

Daugelyje susitikimų bus aptariamos karališkajai porai svarbios temos – nuo aplinkosaugos ir tvarumo iki raštingumo ir jaunimo verslumo skatinimo.

Tačiau vizitas taip pat skirtas populiarinti 74 metų Karolį, kuris neseniai iš sosto įpėdinio tapo monarchu, už JK ribų.

Karolio III vizitas laikomas minkštosios galios priemone po Jungtinės Karalystės ministro pirmininko Rishi Sunako veiksmų, kuriais siekiama atkurti abiejų kaimynių santykius po įtampos, kurią sukėlė Jungtinės Karalystės pasitraukimas iš Europos Sąjungos.

E. Macronas palaikė itin įtemptus santykius su R. Sunako pirmtaku Borisu Johnsonu, kurį pavadino klounu, kai jis 2020 metų sausį išvedė Jungtinę Karalystę iš ES.

2023 09 20 09:58
Spausdinti