Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


DAR VIENA PROTESTŲ BANGA
Kartvelai vėl išėjo į gatves: ką reiškia darkart siūlomas „užsienio agentų“ įstatymo projektas?
IQ
Scanpix
Akimirka iš balandžio 8-osios protesto Sakartvele prieš „užsienio agentų“ įstatymą.

Nuo pirmadienio Tbilisio gatves užplūdę protestuotojai mojuoja Europos Sąjungos (ES) vėliavomis ir rankose laiko iškeltus plakatus su užrašais: „Gruzija prieš Rusijos įstatymus“ ar „Ne Rusijos įstatymams“. Kodėl kartvelai protestuoja ir kuo svarbus Rusijos įstatymu vadinamas „užsienio agentų“ įstatymas?

Valdančioji centro kairės partija „Gruzijos svajonė“ dar praėjusią savaitę paskelbė teiksianti atnaujintą „užsienio agentų“ įstatymo projektą, kurio priėmimas buvo atidėtas po to, kai 2023 m. kovo 8 d. tūkstančiai kartvelų pasipriešino parlamentarų valiai.

Pirmadienio popietę prie Sakartvelo parlamento pastato Tbilisyje grupės protestuotojų prieštaraudami atnaujintam „užsienio agentų“ įstatymo projektui vėl pradėjo piketo akciją, per kurią šalies vyriausybė buvo lyginama su Rusijos prezidento Vladimiro Putino valdžia.

Scanpix
Akimirka iš balandžio 9-osios kartvelų protesto prieš „užsienio agentų“ įstatymą.

Tądien Sakartvelo įstatymų leidėjai parlamento sesijoje svarstyti pateikė nevienareikšmiškai vertinamą „užsienio agentų“ įstatymo projektą, kuriuo būtų sugriežtintas finansavimas nevyriausybinėms organizacijoms (NVO) ir žiniasklaidos priemonėms, gaunančioms daugiau nei 20 proc. lėšų iš užsienio šaltinių. Atnaujintame įstatymo projekte taip pat nurodoma, kad iš užsienio finansavimą gaunančios organizacijos ar įmonės turėtų registruotis kaip „užsienio įtakos agentai“. Kitu atveju organizacijoms būtų skiriamos didelės baudos. Kaip teigia Sakartvelo parlamento vadovas Mamukas Mdinaradzė, nepaisant plataus masto žmogaus teisių grupių ir ES kritikos, naujasis įstatymo projektas beveik nepakeistas nuo pirminio jo varianto.

Politico.eu skelbia, kad kai kuriems žurnalistams, norėjusiems visuomenę nušviesti politikų teiginiais apie „užsienio agentų“ įstatymą, buvo uždrausta patekti į parlamente vykstančius posėdžius ar spaudos konferencijas.

Rusiškas šešėlis įstatymų leidyboje

2022-ųjų gruodį Kremlius siekdamas visiškai kontroliuoti režimą kritikuojančias NVO priėmė atnaujintą „užsienio agentų“ įstatymo projektą, kuriuo remdamasi valdžia išplėtė savo galias kontroliuoti bet kurį asmenį, veikiamą „užsienio įtakos“. Pastaraisiais metais „užsienio agentų“ etiketės daugiausia priskiriamos Kremliaus režimo oponentams, žurnalistams ir žmogaus teisių aktyvistams, kaltinamiems ryšiais su užsieniu.

Needpix
Kremlius.

Kadangi Sakartvelo valdantieji taip pat siekia priimti „užsienio agentų“ įstatymą, šalies opozinės jėgos tai vertina kaip bandymą Sakartvelo konstitucijoje integruoti Rusijos įstatymus.

2024 04 10 16:25
Spausdinti