Meniu
Prenumerata

trečiadienis, birželio 26 d.


JAV PREZIDENTO RINKIMAI
Kas galėtų tapti D. Trumpo dešiniąja ranka?
IQ
Scanpix
Viceprezidento nematyti.

Demokratų partijos kandidatas, dabartinis JAV prezidentas Joe Bidenas į rinkimus, kaip ir 2020 m., keliauja su viceprezidente Kamala Harris, tačiau respublikonų kandidatas Donaldas Trumpas kol kas savo dešiniosios rankos nėra pasirinkęs (ar bent jau paskelbęs viešai). Nors buvusio prezidento sprendimo nuspėti neįmanoma, potencialūs kandidatų sąrašai svarstomi jau ne vieną mėnesį.

Pats D. Trumpas teigė viceprezidentą ar viceprezidentę (jis neatmetė idėjos kandidatuoti su moterimi viceprezidente, tačiau tikino, kad svarbu išsirinkti „geriausią žmogų“) paskelbsiąs artėjant Nacionalinei respublikonų konvencijai liepos viduryje. Konvencijoje pagrindiniu Respublikonų partijos kandidatu oficialiai turėtų būti paskelbtas ir pats D. Trumpas.

Nors kandidatai į prezidentus dažnai mėgsta potencialiems savo viceprezidentams dalinti klausimynus, apklausas ir gerokai pasiknisti po jų praeitį, D. Trumpas kol kas nėra pradėjęs panašaus proceso. 2016 m. D. Trumpo viceprezidentu buvo pasirinktas Mike'as Pence'as, tačiau dabar politikas net nesvarstomas, nes 2020 m. jis atsisakė remti D. Trumpą dėl neva suklastotų rinkimų rezultatų ir tapo aršiu buvusio prezidento oponentu. Tokie veiksmai D. Trumpo kampanijoje retai kada atleidžiami – buvęs prezidentas iš savo dešiniosios rankos tikisi aklos ištikimybės.

Viceprezidento vaidmuo JAV politinėje sistemoje skiria jam svarbiausio prezidento patarėjo vaidmenį. Viceprezidentas gali atstovauti prezidentui susitikimuose ar renginiuose, tačiau bene svarbiausia jų užduotis – perimti prezidento postą, jei šiam kas nors nutiktų. Kandidatai į prezidentus viceprezidentus dažnai renkasi ne tik pagal jų žinias, patirtį ir atstovaujamą politiką, bet ir pagal jų reputaciją bei kaip į juos žiūri publika ir rinkėjai.

2024 05 23 20:00
Spausdinti