Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 25 d.


EUROPOS PARLAMENTAS
Kas ji, naujoji EP pirmininkė R. Metsola?
IQ

Sausio 18 d. Europos Parlamento (EP) pirmininke išrinkta 43-ejų konservatorė iš Maltos Roberta Metsola, beje, į postą patvirtinta savo gimimo dieną. Ji pakeitė italą Davidą Sassoli, po sunkios ligos mirusį sausio 11 d., likus savaitei iki kadencijos pabaigos.

Europos liaudies partijos, socialistų ir demokratų bei liberalų frakcijų sutarimu pirmininkas keičiasi įpusėjus parlamento kadencijai ir dabar eilė atėjo konservatorių kandidatei.

Keturių vaikų motina R. Metsola yra Maltos nacionalistų partijos narė. Ji į EP pateko 2013 m. – užėmė iš EP pasitraukusio kito Maltos politiko vietą, nors pati prieš tai dvejuose rinkimuose patyrė nesėkmę. Po metų ir 2019-aisiais ji jau laimėjo rinkimus ir tęsė karjerą Briuselyje.

Maltos politikė yra trečia moteris, iškovojusi EP pirmininko postą. Malta į ES įstojo 2004-aisiais kartu su Kipru, Lietuva ir kitomis Rytų Europos šalimis.

R. Metsola sulaukia aštrios kritikos dėl abortų draudimo palaikymo. Katalikiška Malta yra vienintelė ES šalis, kurioje visiškai uždrausti abortai. Kita vertus, R. Metsola priklauso progresyviam Europos liaudies partijos sparnui, ginančiam LGBTQ žmonių teises.

2022 02 05 06:32
Spausdinti