Meniu
Prenumerata

sekmadienis, rugsėjo 8 d.


JAV PREZIDENTO RINKIMAI
Kas yra naujoji D. Trumpo dešinioji ranka J. D. Vance'as?
IQ
Scanpix
J. D. Vance`as konvencijoje nominuotas D. Trumpo viceprezidentu.

Pirmadienį, pirmąją Respublikonų nacionalinio suvažiavimo dieną, Donaldas Trumpas ne tik oficialiai tapo Respublikonų partijos kandidatu lapkritį vyksiančiuose JAV prezidento rinkimuose, bet ir paskelbė savo dešiniąją ranką – J. D. Vance’ą. Kas yra šis jaunas politikas, galintis tapti JAV viceprezidentu?

Dar praeitą D. Trumpo prezidentavimo kadenciją tapo aišku, kad galingiausios pasaulio valstybės vadovui ir jo sprendimams didelę įtaką daro arčiausiai jo esantys žmonės. Ne išimtis ir viceprezidento postas.

1984-aisiais Ohajuje gimęs Jamesas Davidas Vance'as buvo užaugintas senelių – tėvai išsiskyrė, kai jis dar buvo kūdikis, o motina vėliau kentėjo dėl priklausomybės nuo narkotikų (politikas buvo įvaikintas antrojo savo mamos vyro Bobo Hamelio ir pasikeitė pavardę iš Jameso Donaldo Bowmano į Jamesą Davidą Hamelį, o užaugęs pasikeitę pavardę iš į senelių – Vance'o). Baigęs vidurinę mokyklą pasirinko tarnybą JAV kariniame jūrų laivyne, kurios metu Irako kare tarnavo kaip karo žurnalistas. Po tarnybos J. D. Vance'as įstojo į Ohajo universitetą ir 2009 m. su pagyrimu apsigynė politikos mokslų ir filosofijos bakalaurą, o vėliau tęsė studijas Jeilio universiteto teisės mokykloje ir 2013 m. tapo teisės daktaru.

Po studijų J. D. Vance'as kurį laiką dirbo rizikos kapitalo investuotoju, o JAV išgarsėjo 2016 m. parašęs savo memuarus, kuriuos kritikai vertino kaip atsakymą, kodėl tais metais prezidentu buvo išrinktas D. Trumpas. J. D. Vance'as ne kartą kritikavo D. Trumpą, teigė, kad niekada jo nemėgo, ir yra pavadinęs jį „idiotu“, priskyrė save „Niekada Trumpui“ („Never Trump“) grupei. 2017 m. J. D. Vance'as Ohajuje įkūrė ne pelno siekiančią organizaciją, skirtą padėti nepasiturintiems, sunkumų šeimose vaikams siekti savo tikslų, tačiau organizacija griuvo 2021-aisiais.

2022 m. J. D. Vance'as buvo išrinktas į JAV Senatą ir nuo tada smarkiai pakeitė savo retoriką dėl D. Trumpo ir tapo aršiu jo rėmėju – aiškino, kad tokį nuomonės pokytį lėmė D. Trumpo politika prezidentavimo metu. Senate jis tapo „Naujosios dešinės“ jaunųjų konservatorių judėjimo atstovu, skatindamas Respublikonų partiją krypti į labiau populistinę, nacionalistinę, konservatyvią politiką.

J. D. Vance'as taip pat aršiai gina D. Trumpą dėl jam iškeltų kaltinimų 2021 m. sausio 6 d. kurstant maištą (taip pat dėl kaltinimų kitose bylose) ir teigia, kad pats niekada nepripažino 2020 m. rinkimų rezultatų, bei, kaip ir D. Trumpas, atsisakė tvirtai pasakyti, kad pripažins ir šių rinkimų rezultatus, aiškindamas, kad tą padarys tik tokiu atveju, jei jie bus „laisvi ir sąžiningi“. J. D. Vance'as palaiko D. Trumpo norą laimėjus rinkimus į valstybinių institucijų postus skirti politiškai ištikimus pareigūnus.

Šio politiko paskyrimas D. Trumpo dešiniąja ranka – prastos žinios Ukrainai ir jos rėmėjams. J. D. Vance'as kritikuoja JAV paramą Ukrainai ir 2022 m. interviu yra teigęs, kad jam „nesvarbu, kas nutiks Ukrainai vienaip ar kitaip“. Senatorius netiki, kad Ukraina gali susigrąžinti Rusijos okupuotas žemes, ir dėl to JAV parama iš esmės eina veltui – dėl to Kyjivas turėtų greičiau sėsti prie derybų stalo su Maskva.

2024 07 16 02:00
Spausdinti