Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


KATARO RYŠIAI SU „HAMAS“
Kataro premjeras: vargu ar įmanoma sunaikinti „Hamas“
ELTA
Scanpix
Kataro premjeras ir užsienio reikalų ministras Mohammedas bin Abdulrahmanas Al Thanis.

Gazos kare tarpininkaujantis Kataras mano, kad Izraelio tikslas sunaikinti teroristinę organizaciją „Hamas“ vargu ar yra įgyvendinamas.

„Nebus įmanoma taip paprastai sunaikinti grupuotės „Hamas“. Ar jai pritariame, ar ne, ji yra Gazos, taip pat Vakarų Kranto, visuomenės dalis“, – vokiečių laikraščiui „Frankfurter Allgemeine Zeitung“ sakė Kataro premjeras ir užsienio reikalų ministras Mohammedas bin Abdulrahmanas Al Thanis.

Kataras, anot jo, užmezgė santykius su „Hamas“, siekdamas „išsaugoti ramybę ir stabilumą regione“. Jei jo šalis matys, kad kyla karas, bus panaudoti šie ryšių kanalai – kaip jau ir praeityje“, pažymėjo M. bin A. Al Thanis.

Kalbėdamas apie Izraelio vyriausybę, jis sakė, kad nereikia vieniems kitų mėgti. Jis esą negali pritarti politikai, kai nesutinkama net svarstyti palestiniečių teisė turėti savo valstybę, o Vakarų Krante ginamas „nusikalstamas naujakurių vykdomas žemės užgrobimas“.

„Tačiau galiausiai mus sieja darbiniai santykiai. Mes palaikome kontaktus, dirbame su jais palestiniečių labui. Ir Izraelis žino, kokie efektyvūs yra šie darbiniai santykiai“, – pažymėjo M. bin A. Al Thanis. Jis pridūrė, kad Izraelis „pastaraisiais metais ne kartą prašė pagalbos, kad būtų užtikrinta ramybė Gazoje ir regione“.

„Mes tiekiame. Mes gelbstime gyvybes, vedame sunkias derybas“, – teigė M. A. Al Thanis.

Paklaustas, ar Kataras simpatizuoja „Hamas“, jis atsakė: „Mes simpatizuojame palestiniečių gyventojams ir palestiniečių reikalui. Mes simpatizuojame dešimtmečius kenčiantiems žmonėms. Ir darysime viską, kas padės palestiniečiams. Mes remiame ne politines partijas ar politines ideologijas.“

A. Al Thanis kritikavo europiečius, kad jie nepakankamai griežtai kritikuoja Izraelį dėl karo Gazoje.

„Regis, galioja skirtingi standartai dėl įsipareigojimų tarptautinei teisei. Atsiprašau, kad turiu tai pasakyti, tačiau dėl to tvyro didelis nusivylimas“, – kalbėjo Kataro premjeras ir paragino regiono šalis skatinti konflikto sprendimą.

„Metas mums, kaip regionui, atlikti savo pareigą, o Izraeliui savo pareigą, kad būtų pasiekta taika“, – sakė jis.

Anot M. A. Al Thanio, įmanoma, kad antradienį besibaigiančios paliaubos būtų pratęstos. Izraeliui ir „Hamas“ susitarus dėl įkaitų paleidimo ir ugnies nutraukimo, „bent jau pavyko sukurti pozityvią dinamiką“. Jis tikįs, kad ja bus galima remtis.

„Dabar, kai paleidžiami įkaitai ir nutraukiamos kovos, mums galbūt pavyks rasti sprendimą“, – pažymėjo M. A. Al Thanis.

2023 11 27 09:20
Spausdinti