Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


KAZACHSTANAS
Kazachstane prasideda pirmalaikiai parlamento rinkimai
BNS
Unsplash
Astana.

Kazachstane sekmadienį rengiami pirmalaikiai parlamento rinkimai, Vidurio Azijos šalies lyderiui vykdant politines reformas, kuriomis, anot kritikų, siekiama įtvirtinti valdžią praėjus metams po aukų pareikalavusių protestų.

Anot naujienų agentūros AFP žurnalistų sostinėje Astanoje ir didžiausiame Kazachstano mieste Almatoje, rinkimų apylinkės atsidarė 7 val. ryto vietos (3 val. ryto Lietuvos) laiku. Apie 12 mln. rinkėjų savo balsus turi atiduoti iki 20 val.

Ši didžiulė, naftos turtinga šalis yra tarp buvusios Sovietų Sąjungos šeimininkės Rusijos ir Kinijos, kuri Vidurio Azijoje įgyja ekonominės galios statusą.

Prezidentas Kassymas-Jomartas Tokayevas paskelbė apie pirmalaikį balsavimą, kuris yra „modernizavimo“ programos, pradėtos po to, kai praėjusių metų sausį kilo protestai dėl degalų kainų, dalis. Jie buvo žiauriai numalšinti ir, oficialiais duomenimis, žuvo 238 žmonės.

Buvęs diplomatas K.-J. Tokayevas 2019 metais savo pirmtako ir globėjo Nursultano Nazarbayevo ranka buvo pasirinktas perimti šalies vairą po beveik tris dešimtmečius trukusio valdymo. Tačiau po demonstracijų K.-J. Tokayevas išvalė tos eros pėdsakus.

Jis pažadėjo reformuoti valdžios institucijas ir sausio mėnesį paleido parlamentą, sakydamas, kad pirmalaikiai rinkimai „suteiks naują postūmį modernizacijai“.

2023 03 19 14:20
Spausdinti