Meniu
Prenumerata

antradienis, spalio 1 d.


Keturioliktoji Ukrainos karo diena: naujausios žinios iš fronto
Alfa.lt
Facebook

19:57 Okupuotame Berdianske (Zaporižės sritis) gyventojams žadama Rusijos pilietybė ir visų kreditinių įsipareigojimų bei komunalinių skolų nurašymas, praneša pravda.com.ua.

19:25 Charkivo administracija praneša, kad iš Iziumo pavyko evakuoti ti apie 250 žmonių. Evakuacija iš anksto sutartu žaliuoju koridoriumi buvo neįmanoma dėl Rusijos pajėgų ugnies.

19:17 Pradiniais duomenimis, Mariupolio gimdymo namų ir vaikų ligoninės aukų skaičius – 17 žmonių.

18:56 Mariupolio administracija praneša, kad nuo karo pradžios nepaliaujamai apšaudomame ir atakuojamame mieste žuvo bent 1300 taikių gyventojų.

18:27 Britų Gynybos ministerija skelbia, kad svarsto galimybę tiekti Ukrainai zenitinius priešlėktuvinius kompleksus, nes jie turėtų būti klasifikuojami, kaip gynybinė ginkluotė. Neskelbiama, kokie tai būtų kompleksai.

18:25 Ukrainos Nepaprastųjų operacijų tarnyba pranešė, kad Kyjivą pasiekė pirmieji pabėgėliai iš artimiausių miestų. Jų skaičius nepranešamas. Anksčiau būta pranešimų, kad daugumą evakuacinių konvojų Kyjivo srityje Rusijos pajėgos stabdė arba apšaudė.

17:46 Charkive subombarduota turgavietė, žuvo 16-metis vaikinas.

17:07 Jungtinės Karalystės Gynybos ministerija įspėja, kad savanoriais į Ukrainą vykstantys britų kariškiai vėliau bus už tai baudžiami. Nepaisant to, Jungtinė Karalystė išlieka vienu didžiausių savanorių šaltiniu.

17:05 Mikolaivo meras V. Kimas teigia, kad Rusijos pajėgos sustojo miesto prieigose ir įsitvirtina. Jo manymu, pulti priešas nedrįsta, nes mieste daug užsienio žurnalistų.

16:51 Mariupolyje subombarduota vaikų ligoninė. Informacija apie aukas tikslinama.

...

16:43 Rusijos oficiozas RIAN, remdamasis šalies Gynybos ministerija, pranešė, kad Ukrainoje „deja“ yra „keletas“ šauktinių, kurie pateko į nelaisvę.

...

16:41 Rusų artilerija sugriovė Charkivo srities policijos būstinę. 4 žmonės žuvo, 15 sužeistų.

16:40 Vokietija atsisako perduoti Ukrainai karo lėktuvų.

16:38 Bučios miesto taryba praneša, kad Rusijos pajėgos sustabdė visus evakuacinius konvojus Kijevo prieigose.

16:37 Ukrainos kariuomenė skelbia vaizdus iš raketomis apšaudytų Sumų.

...

16:10 Rezervinių elektros tiekimo šaltinių Černobylio AE kompleksui užteks tik artimiausioms 48-ioms valandoms, perspėjo AE direktorius Valerijus Seida.

15:53 NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas, duodamas interviu kanalui CBC, įspėjo Rusiją, kad puolimas prieš NATO pagalbos Ukrainai tiekimo linijas NATO šalių teritorijoje bus traktuojamas, kaip antpuolis prieš aljansą.

15:43 Žitomiro srityje numuštos 2 Rusijos raketos, praneša Ukrinform.

15:25 Rusijos pajėgos iš minosvaidžių apšaudė gyvenvietę Novoluhanskoje (Donecko sritis). Aukų nėra, apgriauti gyvenamieji namai ir pažeistas dujotiekis, nutrauktas elektros tiekimas. Apie tai praneša srities administracija.

15:23 Ukrainos Strateginių komunikacijų ir informacinio saugumo centras praneša, kad Kijeve numuštas Rusijos lėktuvas S-27. Pilotas katapultavosi, bet žuvo.

15:20 Ukrainos saugumo tarnyba praneša, kad iš žuvusio rusų desantininko paimtas geolokacijos prietaisas, kuriame nurodyti planuojami Rusijos pajėgų veiksmų rajonai.

14:40 Koncernas „Ukroboronprom“ nesusitvarko su trofėjinės rusiškos technikos srautu ir paskelbė ieškantis mechanikų, galinčių padėti ją remontuoti.

14:37 Ukrainos karinė žvalgyba praneša, kad Rusijos laivynas užgrobė ukrainiečių gelbėjimo laivą „Sapfir“. Įgula laikoma įkaitais, laivas tempiamas į Sevastopolį (Krymas).

14:58 Kyjivo policija praneša, kad okupantai atidengė ugnį į evakuacijos konvojų ties Demidovu. 1 žmogus nužudytas, keletas sužeisti.

13:43 Ukrainos gynybos ministerija praneša, kad į Chersono sritį atsiųsti „Rosgvardijos“ (asmeninės V. Putino kariaunos, aktyviai naudojamos malšinti protestus Rusijoje) daliniai, kuriems duota užduotis numalšinti protestus. Jie jau sulaikė apie 400 vietos gyventojų.

13:20 Ukrinform praneša, kad rusų kareiviai pažeidė elektros perdavimo į Černobylio AE linijas.

13:18 Ukrainos prezidento administracijos patarėjas M. Podoliakas teigia, kad į V. Zelenskio gyvybę kėsintasi jau daugiau nei 10 kartų.

13:16 Ukrainos kariuomenė perspėja gyventojus, kad sąlyginai ramiose vakarinėse Lvivo ir Rivnės srityse Rusijos pajėgos ruošiasi rengti diversijas prieš karinius ir civilinius objektus.

13:04 Černihivo administracija praneša, kad jau žuvo mažiausiai 40 miestiečių ir dar bent 600 buvo sužeisti.

12:41 Ukrainos VRM informuoja, kad atidžiai stebi kariuomenės judėjimą pasienyje su nepripažinta Padniestrės respublika (okupuota Moldovos dalis). VRM teigimu, šios pajėgos per silpnos, kad keltų rimtą grėsmę Ukrainos sienoms.

12:39 Ukrainos saugumo tarnyba dėkoja gyventojams už pranešimus apie priešo pajėgų judėjimą. Remiantis šiais pranešimais buvo susekta ir sunaikinta iki 500 priešo technikos vienetų.

12:16 Ukrainos VRM praneša, kad keli šimtai nuteistųjų ukrainiečių sulaukė amnestijos. Kaliniai pareiškė norą kautis su okupantais.

12:03 Ukrainos saugumo tarnybos tardytas belaisvis sako, kad Charkivo užgrobimui Rusijos daliniai „gavo 3 dienas“. Saugumo tarnyba informuoja, kad iš viso būrio, kuriam vadovavo belaisvis, gyvi liko tik jis ir vienas eilinis kareivis, nes patys pasidavė ukrainiečiams.

...

11:53 Jungtinės Karalystės premjeras Borisas Johnsonas pareiškė, kad „po pralaimėjimo“ Rusija turės grąžinti ukrainai visas užgrobtas teritorijas ir mokėti reparacijas už agresijos padarytą žalą.

11:34 Charkivo srities Andrejevkos kaime rusų diversinė grupė atakavo Ukrainos pasieničių blokpostą. Ataka atremta, į nelaisvę paimtas sužeistas rusų kareivis, kurį saviškiai paliko mūšio lauke.

11:21 Ukrainos policijai pasidavė į Čerkasus pabėgęs Rusijos pilietis. Jis teigia pabėgęs į Ukrainą, kad išvengtų šaukimo į Rusijos armiją.

...

11:18 Ukrainos Nepaprastųjų situacijų ministerija praneša, kad Malino miestelyje (Žitomiro sritis) Rusijos pajėgos nušlavė nuo žemės paviršiaus visus vienos gatvės pastatus. Nužudyti 3 suaugusieji ir 2 vos metukų amžiaus vaikai.

10:56 Ukrainos prezidento administracijos vadovo pavaduotojas Igoris Žovkva pareiškė, kad Ukraina neatmeta galimybės derėtis dėl neutralaus valstybės statuso įtvirtinimo.

10:54 Charkivo administracija praneša, kad miestą visiškai kontroliuoja Ukrainos pajėgos. Surengtas kontrpuolimas miesto prieigose, priešas atsitraukė. Vyksta intensyvios kovos dėl Iziumo miesto.

10:52 Kyjivo autoservisas gamina Molotovo koteilius ir remontuoja trofėjinius ginklus.

...

10:11 Ukrainos Nepaprastųjų situacijų tarnyba informuoja, kad gauna daugybę pranešimų iš okupuotų vietovių gyventojų – rusų kareiviai plėšikauja ir smurtauja. Daugybė pranešimų apie išžaginimus. Teigiama, kad blogiausia padėtis yra Bučios rajone.

10:09 Ukrainos Generalinis štabas pranešė, kad Teritorinės gynybos savanoriai sėkmingai atakavo rusų technikos koloną Černihivo srityje.

10:07 Ukrainos ir Rusijos žiniasklaida praneša, kad nukautas dar vienas aukšto rango Rusijos karininkas – papulkininkis Jurijus Agarkovas.

10:00 Černobylio AE dirbantys civiliai nesulaukia pamainos jau beveik dvi savaites, praneša NEXTA. Rusų kareiviai jų neišleidžia iš komplekso ir neįleidžia kitų darbuotojų.

09:28 Ukrinform, remdamasis JAV žiniasklaidos pranešimais, skelbia, kad JAV žvalgybos tarnybų vertinimu, V. Putinas padvigubins pastangas pulti Ukrainą, nepaisydamas nei karinių, nei ekonominių nuostolių. Neatmetama grėsmė, kad jis griebsis branduolinio ginklo.

09:19 Ukrainos Generalinis štabas pateikia tokius bendrus Rusijos pajėgų nuostolius: 12 000 kareivių ir karininkų, 317 tankų, 1070 šarvuočių, 120 artilerijos sistemų, 56 salvinės ugnies sistemos, 28 priešlėktuviniai kompleksai, 49 lėktuvai, 81 sraigtasparnis, 482 automobiliai, 3 laivai ir kateriai, 60 degalų cisternų, 7 dronai.

09:05 UNIAN duomenimis, Charkivo srityje ukrainiečių kariškiai sunaikino 7 priešo technikos vienetus. Rusijos pajėgų kolona pateko į ukrainiečių pasalą. Kariškiai pasakojo, kad daugumą išsibėgiojusių rusų kareivių išgaudė vietos gyventojai.

08:45 Teritorinės gynybos pajėgų savanoriai jau gavo vokiškus granatsvaidžius „Panzerfaust-3“ ir siunčia „sveikinimą“ okupantams.

...

08:35 Charkivo srities policija praneša, kad Iziume susidarė kritinė padėtis. Pasiduoti atsisakiusį miestą rusai apsupo ir metodiškai griauna artirelijos ugnimi.

08:15 Specialiu reisu į Izraelį atgabenti 11 sunkiai sergančių ukrainiečių vaikų.

...

08:11 Tiriamosios žurnalistikos tinklo „Bellingcat“ vertinimu, didžiausia Rusijos armijos problema – logistika ir artimiausiomis dienomis ši problema darysis vis opesnė, nes greitai aprūpinti daugybę gilyn į Ukrainos teritoriją prasiveržusių Rusijos dalinių nėra jokių galimybių.

08:09 Donecko srities administracija praneša, kad nuo karo pradžios srityje žuvo 58 ir sužeisti 288 taikūs gyventojai.

07:51 Chersono srityje pastebėti civilių drabužiais perrengti Rusijos armijos daliniai, judantys link Mikolaivo, praneša Ukrainos Generalinis štabas.

07:42 Ukrainos VRM skelbia, kad praėjusi naktis buvo santykinai rami. Rusijos pajėgos toliau telkiasi Kyjivo šturmui.

07:34 Ukrainos Generalinio štabo duomenimis, Rusija gali pritraukti į frontą nepripažintos Padniestrės respublikos (Moldova) kareivius ir techniką.

2022 03 09 07:42
Spausdinti