Meniu
Prenumerata

antradienis, gegužės 7 d.


IZRAELIO IR „HAMAS“ KARAS
Keturių dienų paliaubos Gazos Ruože ir įkaitų paleidimas atidedami
BNS
Scanpix
Gyventojai apžiūri raketos apgriautą namą Gazos mieste.

Izraelis ketvirtadienį nurodė, kad keturių dienų paliaubos Gazos Ruože ir palestiniečių kovotojų grupuotės „Hamas“ laikomų įkaitų paleidimas nebus pradėti įgyvendinti bent iki penktadienio.

Izraelio nacionalinio saugumo patarėjas Tzachi Hanegbi nurodė, kad pagal žydų valstybės ir „Hamas“ susitarimą palestiniečių kovotojai turėtų paleisti mažiausiai 50 įkaitų, tačiau tai neįvyks ketvirtadienį, kaip buvo tikėtasi.

„Ryšiai dėl mūsų įkaitų išlaisvinimo vyksta ir nuolat tęsiami“, – teigiama jo išplatintame pranešime.

„Paleidimas prasidės pagal pirminį šalių susitarimą, bet ne anksčiau kaip penktadienį“, – pridūrė T. Hanegbi.

Kitas Izraelio pareigūnas nurodė, kad laikinas kovų nutraukimas taip pat nebus pradėtas ketvirtadienį.

Šis atidėjimas yra skaudus smūgis šeimoms, siekiančioms, kad jų artimieji grįžtų namo, ir daugiau kaip dviem milijonams Gazos Ruožo gyventojų, kurie meldžiasi, kad baigtųsi 47 dienas trunkantis karas ir nepriteklius.

Trečiadienį sudėtingu ir kruopščiai parengtu susitarimu Izraelis ir „Hamas“ susitarė dėl keturias dienas truksiančių paliaubų, kurių metu turėtų būti paleista mažiausiai 50 įkaitų, paimtų per spalio 7 dienos palestiniečių kovotojų grupuotės įvykdytus mirtinus išpuolius.

Izraelio vyriausybės dokumentuose nurodoma, kad išlaisvinus dar 10 įkaitų, kovos bus stabdomos dar vienai dienai.

Trys amerikiečiai, įskaitant trimetę Abigail Mor Idan, yra tarp 50 žmonių, kuriuos „Hamas“ planuoja pradėti paleisti.

Savo ruožtu Izraelis po kelias savaites trunkančių bombardavimų ir įnirtingų kovų ketina paleisti mažiausiai 150 palestiniečių moterų ir vaikų ir įleisti daugiau humanitarinės pagalbos į apsiaustą palestiniečių anklavą.

Iš karto nebuvo aišku, dėl kokių priežasčių vėluojama įgyvendinti susitarimo, sudaryto po kelias savaites trukusių derybų, kuriose dalyvavo Kataras, Egiptas ir JAV, sąlygas.

„Toliau kovosime iki visiškos pergalės“

Šiam susitarimui pritarė „Hamas“ lyderiai ir žydų valstybė, nors kai kurie Izraelio ministro pirmininko Benjamino Netanyahu dešiniojo sparno vyriausybės nariai tam griežtai priešinosi.

Nacionalinio saugumo ministras Itamaras Ben-Gviras susitarimą pavadino „istorine klaida“, kuri, pasak jo, padrąsins „Hamas“ ir sukels pavojų Izraelio karių gyvybėms.

Izraelio valdžios institucijų teigimu, spalio 7 dieną „Hamas“ ir kiti palestiniečių ginkluoti užpuolikai Izraelyje per kruvinus išpuolius paėmė apie 240 įkaitų ir pražudė 1,2 tūkst. žmonių, daugiausia civilių.

Izraelis į spalio 7-osios išpuolį atsakė masiniais bombardavimais ir antžeminėmis operacijomis Gazos Ruože, per kurias, „Hamas“ valdomos Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, jau žuvo 14,1 tūkst. žmonių, įskaitant tūkstančius vaikų.

B. Netanyahu pritarė susitarimui su „Hamas“, tačiau pažadėjo, kad paliaubos bus laikinos ir nenutrauks palestiniečių kovotojų grupuotės sunaikinimo kampanijos.

„Mes laimime ir toliau kovosime iki visiškos pergalės“, – sakė jis trečiadienį, žadėdamas apsaugoti Izraelį nuo grėsmių, kylančių iš Gazos Ruožo ir Libano, kur įsikūrę Irano remiami „Hezbollah“ kovotojai.

Ankstų ketvirtadienio rytą Izraelio šiauriniame pasienyje padidėjo įtampa po to, kai „Hezbollah“ pranešė, kad žuvo penki kovotojai, įskaitant aukšto rango įstatymų leidėjo sūnų.

Nuo spalio 7-osios, kai prasidėjo žydų valstybės ir „Hamas“ karas, Libano ir Izraelio pasienyje beveik kasdien vyksta susišaudymai, todėl baiminamasi, kad karo veiksmai gali išplisti visame Artimųjų Rytų regione.

Trečiadienį vakare Izraelio kariuomenė pranešė, kad smogė keliems „Hezbollah“ taikiniams, įskaitant jų būstinę ir infrastruktūrą.

Baltieji rūmai nurodė, kad JAV prezidentas Joe Bidenas trečiadienį kalbėjosi su B. Netanyahu ir pabrėžė, kad būtina užtikrinti ramybę Libano pasienyje ir Izraelio okupuotame Vakarų Krante.

Vašingtonas spaudžia Izraelį neaštrinti susirėmimų su „Hezbollah“, baimindamasis tolesnio konflikto, į kurį, kaip manoma, gali įsitraukti ir JAV bei Irano pajėgos.

J. Bidenas trečiadienį taip pat bendravo su Kataro ir Egipto vadovais, ragindamas „visiškai įgyvendinti paliaubas“ ir „galiausiai užtikrinti visų įkaitų paleidimą“.

Ketvirtadienį JAV centrinė vadovybė pranešė, kad amerikiečių eskadrinis minininkas „USS Thomas Hudner“ Raudonojoje jūroje numušė kelis Irano remiamų Jemeno husių kovotojų paleistus vienkartinius bepiločius orlaivius.

2023 11 23 09:17
Spausdinti