Meniu
Prenumerata

penktadienis, gegužės 3 d.


JAV PREZIDENTO RINKIMAI
Ketvirtuose JAV respublikonų debatuose – mažiau pretendentų į prezidento postą
BNS
Scanpix
JAV respublikonų pretendentų į partijos kandidato prezidento rinkimuose debatai.

JAV respublikonų pretendentai į partijos kandidato prezidento rinkimuose vardą trečiadienį rengiasi ketvirtiems pirminių rinkimų debatams, dabar iš esmės kovodami dėl galimybės tapti pagrindine alternatyva favoritui Donaldui Trumpui.

Buvęs prezidentas, kuris siekia sugrįžti į Baltuosius rūmus nepaisydamas 91 jam pateikto kaltinimo sunkiais nusikaltimais, išlaiko beprecedentę persvarą. Kiekvienas naujas kaltinamasis aktas tik padidindavo jo populiarumą.

Tačiau jis nedalyvaudavo debatuose, nematydamas stovėjimo vienoje scenoje su smarkiai nuo jo atsiliekančiais varžovais naudos ir laikydamas šiuos renginius antraeiliu dalyku vykstant jo prezidentinių ambicijų ir JAV teisingumo sistemos galios kovai.

Tuo metu buvusi JAV ambasadorė prie Jungtinių Tautų Nikki Haley stiprina savo pozicijas ir grasina Floridos gubernatoriaus Rono DeSantiso, kaip realiausio D. Trumpo varžovo, statusui.

Iki partijos kandidato rinkimų pirmojo balsavimo yra likusios šešios savaitės.

Penktadienį N. Haley sukritikavo R. DeSantiso populiarumo rodiklius ir D. Trumpo darbus užsienio politikos srityje. Televizijai „Fox News“ ji sakė besididžiuojanti tuo, kad praėjusiame dešimtmetyje dirbdama Pietų Karolinos gubernatore kūrė darbo vietas ir pažabojo nusikalstamumą.

„Mes sutelkę dėmesį į tai, kad Amerika būtų stipri ir galėtų didžiuotis. Padarysime tai sugrąžindami į vėžes mūsų ekonomiką. Padarysime taip, kad mūsų vaikai vėl skaitytų“, – sakė ji.

„Mes užtikrinsime, kad nusikaltimų sumažėtų. Kartą ir visiems laikams uždarysime savo sienas ir parodysime pasauliui, kad Amerika sugrįžo“, – kalbėjo N. Haley.

Lenktynėse dar partijos kandidato statuso dabar yra likę tik keturi iš praėjusių debatų dalyvių: R. DeSantisas, N. Haley, verslininkas Vivekas Ramaswamy ir buvęs Naujojo Džersio gubernatorius Chrisas Christie. Visi jie turėtų dalyvauti trečiadienio renginyje Alabamoje.

Svarbios valstijos

N. Haley labiausiai pasitarnavo geri pasirodymai per ankstesnius trejus debatus. Svarbų postūmį jai taip pat suteikė įtakingos Kochų šeimos parama ir 250 tūkst. dolerių (231 tūkst. eurų) iš socialinio tinklo „LinkedIn“ vieno įkūrėjų Reido Hoffmano, svarbaus demokratų aukotojo.

Tarp R. DeSantiso stovyklos troškimo atkovoti N. Haley naujai užimtas pozicijas ženklų buvo atstovo Bryano Griffino pareiškimas, kad R. Hoffmano paaukota suma iš tiesų parodo šios politikės liberalumą.

„Ji leistų korporacijoms nustatyti imigracijos politiką, patiestų raudonąjį kilimą Kinijai, padidintų mokesčius sunkiai dirbantiems amerikiečiams ir reikalautų socialinės žiniasklaidos vartotojų užregistruoti vyriausybėje“, – pareiškė atstovas.

77 metų D. Trumpo populiarumas yra maždaug 60 proc. ir jis smarkiai lenkia savo varžovus, bet yra apkaltintas trijose valstijose ir Kolumbijos apygardoje, todėl, jei pelnys partijos nominaciją, dėmesio turės skirti ne vien rinkimams, bet ir virtinei teismo procesų.

Jis yra kaltinamas reketavimu ir nusikalstamu sąmokslu siekiant panaikinti 2020 metų rinkimų rezultatus, netinkamu elgesiu su įslaptintais dokumentais, melu verslo įrašuose siekiant nuslėpti vienai pornografijos aktorei už tylėjimą sumokėtus pinigus.

Kovoje dėl jo vietos, jei rinkėjai vis dėlto nuspręstų nuo jo nusigręžti, R. DeSantiso populiarumo rodikliai (apie 13 proc.) šiuo metu yra geresni už N. Haley (10 proc.), rodo apklausų vidurkiai.

Tačiau kandidatai į prezidentus renkami ne per nacionalinius pirminius rinkimus, o kai kuriose anksti balsuosiančiose – svarbiausiose – valstijose N. Haley lenkia R. DeSantisą.

Nors R. DeSantisas laikosi antroje vietoje itin svarbioje – nes balsuos pirmoji – Ajovoje, N. Haley yra antra Naujajame Hampšyre ir savo gimtojoje Pietų Karolinoje.

V. Ramaswamy sulaukė daugiau piniginių aukų ir antraščių po triukšmingo pasirodymo per pirmuosius debatus, patikusio D. Trumpo šalininkams partijoje, bet jo populiarumas, kuris piką buvo pasiekęs rugsėjį, dabar yra nukritęs.

Dauguma pretendentų į partijos kandidato statusą vis dar stengiasi neužkliudyti D. Trumpo. Kol kas garsiausiai eksprezidentą kritikuoja Ch. Christie, bet jo populiarumo vidurkis tėra maždaug 2,5 procento.

2023 12 06 13:56
Spausdinti