Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


ŠIAURĖS KORĖJA
Kim Jong Unas paragino Šiaurės Korėją spartinti pasirengimą karui
BNS
Scanpix
Kim Jong Unas metų pabaigos partiniame susirinkime.

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas paragino savo šalį paspartinti pasirengimą karui, įskaitant branduolinę programą, ketvirtadienį pranešė valstybinė žiniasklaida.

Šie komentarai pasirodė praėjus vos savaitei po to, kai Kim Jong Unas perspėjo, kad Pchenjanas nedvejodamas surengs branduolinę ataką, jei bus išprovokuotas branduolinėmis bombomis.

Šiuos komentarus Kim Jong Unas išsakė per Šiaurės šalyje vykstantį metų pabaigos partinį susirinkimą, kuriame, kaip tikimasi, bus pristatyti svarbiausi 2024 metų politiniai sprendimai.

Kim Jong Unas paprašė partijos „toliau spartinti pasirengimą karui“ visuose sektoriuose, įskaitant branduolinius ginklus ir civilinę gynybą, pranešė oficialioji Pchenjano Korėjos centrinė naujienų agentūra.

Jis taip pat tvirtino, kad karinė padėtis Korėjos pusiasalyje tapo ekstremali dėl precedento neturinčios prieš Šiaurės Korėją nukreiptos konfrontacijos su Vašingtonu.

Seulas, Tokijas ir Vašingtonas sustiprino bendradarbiavimą gynybos srityje, Pchenjanui šiemet atlikus rekordinę ginklų bandymų seriją, ir neseniai aktyvavo sistemą, skirtą dalytis duomenimis apie Šiaurės Korėjos raketų paleidimus realiuoju laiku.

Anksčiau šį mėnesį į Pietų Korėjos uostamiestį Busaną atplaukė JAV branduolinis povandeninis laivas, o Vašingtonas su Seulu ir Tokijumi surengė tolimojo nuotolio bombonešių pratybas.

Šiaurės Korėja jau anksčiau yra pavadinusi JAV strateginių priemonių, tokių kaip bombonešiai B-52, dalyvavimą bendrose pratybose Korėjos pusiasalyje „tyčiniais JAV branduolinio karo provokaciniais veiksmais.“

Šiais metais Pchenjanas sėkmingai paleido žvalgybos palydovą, savo konstitucijoje įtvirtino branduolinės valstybės statusą ir išbandė pažangiausią tarpžemyninę balistinę raketą (ICBM).

Kim Jong Unas anksčiau šią savaitę apibūdino 2023-uosius kaip „didžiulio posūkio ir didelių permainų metus“, per kuriuos Pchenjanas patyrė „akis atveriančias pergales.“

Praėjusią savaitę Jungtinių Tautų atominės energijos agentūra pranešė, kad antrasis reaktorius Šiaurės Korėjos Jongbjono branduoliniame objekte, atrodo, veikia, ir pareiškė, kad dėl to apgailestauja.

Šiaurės Korėja greičiausiai „dislokuos taktinius branduolinius ginklus netoli Korėjos sienos“ ir naujaisiais metais toliau plėtos savo branduolinę programą, naujienų agentūrai AFP sakė perbėgėliu tapęs tyrėjas Ahn Chan-ilas, vadovaujantis Pasauliniam Šiaurės Korėjos studijų institutui.

Jis pridūrė, kad Pchenjanas tokiais veiksmais sieks daryti didelį spaudimą Pietų Korėjai ir JAV, kartu palaikydamas glaudžius ryšius su tradicinėmis sąjungininkėmis Rusija ir Kinija.

„Branduolinė konfrontacija“

Praėjusių metų pabaigoje vykusiame partijos susitikime Kim Jong Unas paragino „sparčiai didinti šalies branduolinį arsenalą.“

Anksčiau šį mėnesį JAV ir Pietų Korėja Vašingtone surengė antrąjį Branduolinės konsultacinės grupės susitikimą, kuriame aptarė branduolinio atgrasymo galimybes konflikto su Šiaurės Korėja atveju.

Jie perspėjo, kad bet kokia Pchenjano branduolinė ataka prieš JAV arba Pietų Korėją reikštų Kim Jong Uno režimo pabaigą.

Tuomet Šiaurės Korėjos gynybos ministerijos atstovas spaudai pasmerkė sąjungininkų planus kitais metais išplėsti kasmetines bendras karines pratybas ir įtraukti į jas branduolinių operacijų pratybas, pavadindamas tai „atviru pareiškimu dėl branduolinės konfrontacijos.“

Praėjusiais metais Pchenjanas pasiskelbė esąs negrįžtama branduolinė galia ir ne kartą sakė, kad niekada neatsisakys savo branduolinių ginklų programos, kuri, režimo nuomone, yra būtina jo išlikimui.

Nuo 2006 metų, kai Šiaurės Korėja pirmą kartą atliko branduolinį bandymą, Jungtinių Tautų Saugumo Taryba priėmė daug rezoliucijų, kuriose Šiaurės Korėja raginama nutraukti branduolinę ir balistinių raketų programas.

2023 12 28 08:49
Spausdinti