Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 30 d.


KINIJOS IR JAV DERYBOS
Kinija ir JAV surengė retas derybas dėl branduolinių ginklų kontrolės
BNS
YouTube
Kinija ir JAV surengė retas derybas dėl branduolinių ginklų kontrolės.

Vašingtonas ir Pekinas pirmadienį surengė retas derybas dėl branduolinės ginkluotės kontrolės – tai naujausias žingsnis siekiant sumažinti nepasitikėjimą prieš kitą savaitę laukiamą prezidentų susitikimą.

Derybos – pirmasis abiejų galybių susitikimas branduolinių ginklų klausimais nuo JAV eksprezidento Baracko Obamos valdymo laikų – surengtos Vašingtonui nerimaujant dėl augančio Kinijos branduolinio arsenalo.

Vašingtone įvykusiose vienos dienos derybose, surengtose po kinų užsienio reikalų ministro Wang Yi vizito, nebuvo tikimasi pasiekti jokio proveržio.

„Nuolat raginome KLR (Kinijos Liaudies Respubliką) aktyviai dalyvauti sprendžiant ginklų kontrolės ir strateginės rizikos mažinimo klausimus“, – žurnalistams sakė Valstybės departamento atstovas Vedantas Patelis.

„Šiuo įsipareigojimu bus tęsiamos pastangos atsakingai valdyti santykius ir užtikrinti, kad konkurencija nevirstų konfliktu“, – pridūrė jis.

Tikimasi, kad kitą savaitę San Franciske vyksiančio Azijos ir Ramiojo vandenyno šalių aukščiausiojo lygio susitikimo metu JAV prezidentas Joe Bidenas surengs derybas su Kinijos kolega Xi Jinpingu.

Pirmadienio susitikime dalyvavo JAV valstybės sekretoriaus padėjėja ginklų kontrolės, patikros ir atitikties klausimais Mallory Stewart ir Kinijos užsienio reikalų ministerijos ginklų kontrolės departamento generalinis direktorius Sun Xiaobo.

Kinijos sostinėje Užsienio reikalų ministerijos atstovas Wang Wenbinas sakė, kad abi pusės „apsikeis nuomonėmis įvairiais klausimais, pavyzdžiui, dėl tarptautinių ginklų kontrolės sutarčių įgyvendinimo ir ginklų neplatinimo.“

Praėjusį mėnesį Pentagonas JAV Kongreso įpareigotoje ataskaitoje nurodė, kad Kinija savo branduolinį arsenalą kuria sparčiau, nei anksčiau manė Vašingtonas.

2023-iųjų gegužės duomenimis, Kinija turėjo daugiau kaip 500 naudoti tinkamų branduolinių kovinių galvučių, o iki 2030-ųjų jų greičiausiai turės daugiau kaip tūkstantį.

Stokholmo tarptautinio taikos tyrimų instituto (SIPRI) duomenimis, JAV šiuo metu turi apie 3,7 tūkst. branduolinių kovinių galvučių, Rusija – apie 4,5 tūkst., o Kinija – 410 kovinių galvučių.

Buvusio JAV prezidento Donaldo Trumpo administracija, susirūpinusi dėl augančio Kinijos arsenalo, primygtinai reikalavo, kad Pekinas prisijungtų prie Maskvos ir Vašingtono Naujosios START sutarties dėl branduolinių ginklų tęsinio.

Pradėjęs eiti pareigas J. Bidenas sutiko pratęsti Naujosios START sutarties galiojimą iki 2026-ųjų vasario.

2023 11 07 11:24
Spausdinti