Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


SANKCIJOS RUSIJAI
Kinija nenori būti paveikta Rusijai įvestų sankcijų
BNS
Unsplash

Kinijos užsienio reikalų ministras perspėjo, kad jo šalis nenori, jog Rusijai paskelbtos Vakarų ekonominės sankcijos darytų jai poveikį, antradienį pranešė valstybinė žiniasklaida, augant spaudimui, kad Pekinas atsisakytų paramos izoliuotai Maskvai.

Pekinas atsisako pasmerkti savo artimą sąjungininkę Rusiją dėl jos invazijos į Ukrainą, o dėl įtampos didėjimo kaltina Jungtines Valstijas ir NATO „plėtrą į rytus“.

Pastaruoju metu Maskva ir Pekinas suartėjo, o Vašingtonas tai laiko vis priešiškesnio autoritarinių branduolinių galybių aljanso kūrimu.

„Kinija nėra šios krizės dalyvė ir tuo labiau nenori, kad ji būtų paveikta sankcijų“, – sakė kinų diplomatijos vadovas Wang Yi, rodo antradienį paskelbtas pranešimas apie telefoninį pokalbį su kolega iš Ispanijos Jose Manueliu Albaresu.

Kinija „visada priešinosi sankcijų naudojimui problemoms spręsti, jau nekalbant apie vienašališkas sankcijas, neturinčias jokio pagrindo tarptautinėje teisėje, kurios... pakenks visų šalių žmonių pragyvenimui“, sakė Wang Yi.

Praėjus beveik trims savaitėms nuo Rusijos kariuomenės įžengimo į Ukrainą, Maskvos pajėgos bombarduoja ir yra apsupusios kelis miestus ir miestelius.

Per kovas žuvo tūkstančiai žmonių, sugriauta infrastruktūra, milijonai žmonių pabėgo iš šalies.

Wang Yi komentarai buvo paskelbti po septynias valandas trukusio aukšto rango JAV ir Kinijos pareigūnų susitikimo Romoje, kuriame Vašingtonas pareiškė, kad JAV yra susirūpinusios dėl Rusijos ir Kinijos „suartėjimo“.

Ankstesnę dieną JAV žiniasklaida pranešė, kad Rusija paprašė Kinijos karinės pagalbos, jos invazijai Ukrainoje įstrigus, o ekonomikai braškant dėl niokojančių Vakarų sankcijų.

Kaip nurodė dienraštis „The New York Times“, cituodamas neįvardytus JAV pareigūnus, Maskva taip pat prašė Pekino ekonominės pagalbos, bet nebuvo paskelbta jokių detalių, ko konkrečiai buvo prašyta ir koks buvo Kinijos atsakas.

Paklaustas apie straipsnius apie Maskvos prašymus, Užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Zhao Lijianas žurnalistams sakė: „JAV skleidžia dezinformaciją, nukreiptą prieš Kiniją Ukrainos klausimu, turėdamos piktų kėslų.“

JAV nacionalinio saugumo patarėjas Jake'as Sullivanas ir Kinijos komunistų partijos vyriausiasis diplomatas Yang Jiechi pirmadienį susitiko viename Romos viešbutyje. Baltieji rūmai nurodė, kad ten vyko „turiningos diskusijos“.

Antradienį Kinijos oficialioji naujienų agentūra „Xinhua“ pranešė, kad Yang Jiechi Romoje pakartojo šalies poziciją, kad Pekinas yra „įsipareigojęs skatinti taikos derybas“.

Susitikime Kinija paragino visas šalis laikytis „maksimalaus santūrumo“ ir „apsaugoti civilius gyventojus“ Ukrainoje.

Yang Jiechi sakė, jog tarptautinė bendruomenė turėtų remti tokias derybas, kad kuo greičiau būtų pasiekta esminių rezultatų.

Kinija iki šiol siuntė prieštaringus signalus dėl Rusijos kruvinos invazijos. Pekinas nepalaiko Vakarų sankcijų, bet Vašingtonas viliasi, kad milžiniška Kinijos ekonomika bent jau nemėgins gelbėti Rusijos nuo potencialaus nemokumo ir nesiųs jai ginkluotės.

„Labai aiškiai pranešėme Pekinui, kad nesėdėsime rankų sudėję, – sakė Valstybės departamento atstovas Nedas Price'as. – Neleisime nė vienai šaliai kompensuoti Rusijos nuostolių.“

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 03 15 11:01
Spausdinti