Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 23 d.


G 20
Kinija patvirtino, kad Xi Jinpingas dalyvaus G 20 viršūnių susitikime
BNS
Scanpix
Xi Jinpingas.

Kinijos užsienio reikalų ministerija penktadienį patvirtino, kad lapkričio 14–17 dienomis Indonezijoje vyksiančiame Didžiojo dvidešimtuko (G 20) viršūnių susitikime dalyvaus šalies prezidentas Xi Jinpingas.

Lapkričio 17–19 dienomis jis lankysis Tailande, kur dalyvaus Azijos ir Ramiojo vandenyno ekonominio bendradarbiavimo (APEC) grupės aukščiausiojo lygio susitikime.

Užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Zhao Lijianas sakė, kad kitą savaitę Balyje Xi Jinpingas susitiks su JAV prezidentu Joe Bidenu ir Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu.

Kinijos lyderis taip pat susitiks su Senegalo prezidentu Macky Sall ir Argentinos vadovu Alberto Fernandezu.

Baltieji rūmai jau patvirtino, kad J. Bidenas ir Xi Jinpingas susitiks lapkričio 14 dieną, G 20 viršūnių susitikimo kuluaruose. Tai bus pirmos jų derybos akis į akį nuo demokrato J. Bideno inauguracijos.

Jiedu susitiko dar prieš J. Bidenui pradedant eiti pareigas. Per pastaruosius beveik dvejus metus jie ne kartą kalbėjosi telefonu, tačiau dėl COVID-19 pandemijos ir Xi Jinpingo nenoro keliauti į užsienį jiems nepavyko susitikti asmeniškai.

Šių lyderių susitikimas Balyje įvyks po to, kai praėjusį mėnesį Xi Jinpingas užsitikrino beprecedentę trečią kadenciją Kinijos komunistų partijos vadovo poste.

Jungtines Valstijas ir Kiniją sieja didžiulės apimties investicijų ir prekybos santykiai, tačiau tuo pačiu metu jos varžosi dėl karinės ir diplomatinės įtakos, ypač Azijos ir Ramiojo vandenyno regione.

2022 11 11 11:51
Spausdinti