Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


KLIMATO KAITA
Kinija po COP27 susitarimo dėl klimato kaitos: dar laukia ilgas kelias
BNS
Pixabay

Kinija pirmadienį pasveikino susitarimą, pasiektą per Jungtinių Tautų COP27 viršūnių susitikimą Egipte dėl klimato kaitos, tačiau perspėjo, kad dėl pasaulinio bendradarbiavimo siekiant pažaboti kylančią temperatūrą dar laukia „ilgas kelias“.

„Vis dar neaiškus pasauliniam prisitaikymui [prie klimato kaitos] skirto finansavimo padvigubinimo planas, o tai neskatina abipusio šiaurės ir pietų šalių pasitikėjimo“, – sakė Pekino Užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Mao Ning, turėdama omenyje lėšas skurdesnėms šalims, jau nukentėjusioms nuo klimato kaitos.

Ji pažymėjo, kad „pasaulinio klimato kaitos valdymo dar laukia ilgas kelias“, nes „išsivysčiusios šalys vis dar neįvykdė savo įsipareigojimo besivystančioms šalims kasmet skirti 100 mlrd. JAV dolerių (98 mlrd. eurų) kovos su klimato kaita finansavimą“.

Pasak jos, Kinija šiam susitikimui teikė „didelę reikšmę“,

Kinija – didžiausia pasaulio teršėja – susitikime atmetė idėją, kad ji nebeturėtų būti laikoma besivystančia šalimi. Šiuo metu Kinija yra antra pagal dydį pasaulio ekonomika.

Šis klausimas buvo vienas iš svarbiausių COP27 konferencijos metu vykusiose diskusijose dėl fondo, skirto kompensacijoms skurdesnėms šalims, jau nukentėjusioms nuo visuotinio atšilimo padarinių.

Sekmadienį pasibaigusiame JT aukščiausiojo lygio susitikime galiausiai susitarta sukurti tokį fondą.

Tačiau nepavyko paskatinti tolesnių pastangų mažinti taršą, kad būtų išlaikytas siektinas tikslas apriboti pasaulinį atšilimą iki 1,5 Celsijaus laipsnio, palyginti su temperatūra iki pramonės revoliucijos.

2022 11 21 16:56
Spausdinti