Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


RUSIJA IR KINIJA
Kinija sako suprantanti „pagrįstus“ Rusijos nuogąstavimus dėl Ukrainos
BNS
Scanpix
Wang Yi.

Pekinas ketvirtadienį Rusijos užsienio reikalų ministrui pareiškė suprantąs „pagrįstus“ Maskvos nuogąstavimus dėl saugumo, susijusius su Ukraina, rašoma Kinijos užsienio reikalų ministerijos pranešime, išplatintame Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui įsakius pradėti Ukrainos puolimą.

Ketvirtadienį paryčiais V. Putinas paskelbė apie pradedamą plataus masto karinį puolimą. Rusijos aviacija smogė kariniams objektams visoje Ukrainoje, o sausumos pajėgos įsiveržė iš šiaurės, pietų ir rytų. Pasaulio lyderiai suskubo pasmerkti invaziją, kuriai prasidėjus per Rusijos aviacijos smūgį karinei bazei prie Juodosios jūros uostamiesčio Odesos žuvo 18 žmonių.

Per pokalbį telefonu su Rusijos diplomatijos vadovu Sergejumi Lavrovu Kinijos užsienio reikalų ministras Wang Yi sakė, kad nors Pekinas „visada gerbė visų šalių suverenitetą ir teritorinį vientisumą.., taip pat matėme, kad Ukrainos klausimas turi savo komplikuotą ir unikalią istoriją“.

„Suprantame pagrįstus Rusijos nuogąstavimus, susijusius su saugumu“, – pridūrė Wang Yi.

Aštrėjant krizei Ukrainos ir Rusijos pasienyje, Pekinui teko diplomatiškai balansuoti ieškant pusiausvyros tarp glaudžių ryšių su Rusija ir svarbių ekonominių interesų Europoje.

Maskva reikalavo garantijų, kad Ukrainai niekada nebus leista įstoti į NATO. Toks Kremliaus požiūris kertasi su Kinijos seniai deklaruojama užsienio politikos pozicija dėl nesikišimo į kitų valstybių vidaus reikalus.

Per ketvirtadienį įvykusį pokalbį Wang Yi neminėjo NATO, tačiau sakė S. Lavrovui, kad Pekinas pasisako už „subalansuotą“ ir tvarų Europos saugumo mechanizmą, sukurtą dialogo ir derybų keliu.

Kinijos URM per ketvirtadienį surengtą spaudos konferenciją vėl atsisakė pavadinti Rusijos pradėtą puolimą „invazija“ ir pažymėjo, kad stebi padėtį.

Ministerija kol kas nerekomendavo Ukrainoje esantiems Kinijos piliečiams palikti šalį, tačiau paragino juos būti atsargius ir ant automobilių pritvirtinti Kinijos vėliavėlę.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 02 24 15:10
Spausdinti