Meniu
Prenumerata

šeštadienis, liepos 27 d.


KINIJA IR RUSIJA
Kinija suteikia Rusijai ekonominį gelbėjimo ratą
BNS
Scanpix

Kinijos ekonominiai ryšiai su Rusija padėjo apriboti Vakarų sankcijų, Maskvai įvestų dėl jos invazijos į Ukrainą, poveikį, teigiama ketvirtadienį paskelbtoje JAV žvalgybos ataskaitoje.

Nuo 2022-ųjų vasarį prasidėjusio karo Kinija tapo dar svarbesne Rusijos ekonomine partnere, sakoma neįslaptintoje ataskaitoje, kurią paskelbė demokratų įstatymų leidėjai.

„Pekinas ieško įvairių ekonominės paramos Rusijai mechanizmų, kurie sušvelnintų Vakarų sankcijų ir eksporto kontrolės poveikį“, – teigiama joje.

Kinija yra padidinusi energijos importą iš Rusijos ir suteikusi tanklaivius bei draudimą žalios naftos pervežimui.

Ataskaitoje nurodoma, kad abi šalys taip pat padidino dvišalės prekybos, už kurią atsiskaitoma juaniais, dalį ir išplėtė naudojimąsi vietinėmis mokėjimo sistemomis, o tai, kaip teigiama, padeda Rusijos subjektams vykdyti finansines operacijas be Vakarų draudimų.

Joje priduriama, kad Pekinas tikriausiai tiekia Maskvai Ukrainoje naudojamą dvejopo naudojimo civilinę ir karinę įrangą, tačiau pažymima, kad sunku nustatyti, kokiu mastu Kinija padeda Rusijai išvengti ir apeiti sankcijas bei eksporto kontrolę.

Pirmosiomis karo dienomis Rusijai nepavyko užimti Kyjivo ir nušalinti šalies vyriausybės, tačiau ji užėmė didelę dalį kitos teritorijos, kurią Ukrainos kariai kontrpuolimo metu dabar bando susigrąžinti.

Pekinas save pozicionuoja kaip neutralią konflikto šalį, tačiau Vakarų šalys jį kritikuoja už atsisakymą pasmerkti Maskvą ir toliau palaikomus ryšius su Rusija.

2023 07 28 09:09
Spausdinti