Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 26 d.


AZIJA
Kinija sveikindama naująjį Australijos premjerą užsiminė apie santykių atšilimą
BNS
Scanpix
A. Albanese`is.

Kinijos ministras pirmininkas Li Keqiangas nusiuntė sveikinimo laišką naujai prisaikdintam Australijos kolegai Anthony Albanese'iui, pranešė kinų valstybinė žiniasklaida, nutraukdama metus trukusį dvišalių diplomatinių ryšių įšaldymą.

Kinija praėjusių metų gegužę nutraukė diplomatinius ir prekybos santykius su Australija. Tokiu daugiausia simboliniu žingsniu Pekinas sureagavo į nesutarimus dėl žmogaus teisių, šnipinėjimo ir pandeminio koronaviruso kilmės.

„Kinijos pusė yra pasirengusi bendradarbiauti su Australijos puse, siekdama peržiūrėti praeitį, pažvelgti į ateitį... ir skatinti tvirtą bei stabilų visapusiškos strateginės partnerystės augimą“, – Li Keqiangą vėlai pirmadienį citavo valstybinė naujienų agentūra „Xinhua“.

Įtampa tarp šalių per pastaruosius dvejus metus smarkiai išaugo, Kanberai paraginus atlikti nepriklausomą tyrimą dėl COVID-19 pandemijos ištakų ir uždraudus kinų telekomunikacijų milžinei „Huawei“ kurti Australijos 5G tinklą.

Kinija, didžiausia Australijos prekybos partnerė, savo ruožtu įvedė didesnius muitus ir kitas sankcijas keliolikai Australijos pramonės šakų, įskaitant vyno, miežių ir anglių importą.

Li Keqiango žinia nuskambėjo A. Albanese'iui ruošiantis dalyvauti Ketverto (angl. The Quad) aljanso – Australijos, Indijos, Japonijos ir Jungtinių Valstijų – viršūnių susitikime. Ši neformali grupė laikoma pastangomis sukurti atsvarą Kinijos įtakai.

Pirmadienį sakydamas savo pirmąją kalbą užsienio politikos temomis, A. Albanese'is pabrėžė, jog santykiai su Pekinu „išliks sudėtingi“, pranešė australų žiniasklaida.

„Pasikeitė Kinija, o ne Australija. Australija visuomet turėtų ginti savo vertybes“, – sakė 59 metų centro kairės Leiboristų partijos lyderis.

„Sudėtingas kelias pirmyn“

Naujos valdančiosios partijos vadovo pavaduotojas Richardas Marlesas, pavaduojantis premjerą, kol A. Albanese'is lankosi Tokijuje, antradienį pareiškė, kad Australijos ir Kinijos laukia „sudėtingas kelias pirmyn“.

„Iš Australijos perspektyvos suprantame santykių sudėtingumą. Tai didžiausia mūsų prekybos partnerė, tačiau Kinija siekia formuoti aplinkinį pasaulį tokiais būdais, kokių dar nesame matę“, – teigė R. Marlesas.

„Mes, be abejo, ketiname eiti šiuo keliu, siekdami užtikrinti, kad Australijos nacionaliniai interesai būtų visiškai aiškūs“, – pridūrė jis.

Australija nerimauja dėl augančios Pekino įtakos Ramiojo vandenyno regione. Itin didelį susirūpinimą Kanberai kelia Kinijos ir Saliamono Salų neseniai sudarytas saugumo paktas.

Nutekintame susitarimo projekte, kuris oficialiai nebuvo paviešintas, yra nuostata, leidžianti Kinijai dislokuoti jūrų pajėgas Saliamonų Salose, esančiose mažesniu nei 2 tūkst. km atstumu nuo Australijos.

Kiniją supykdė Kanberos sprendimas pernai kartu su Jungtine Karalyste ir JAV sudaryti aistras pakursčiusį aljansą AUKUS, skirtą aprūpinti Australiją atominiais povandeniniais laivais.

Šia iniciatyva siekiama sumažinti strateginę įtampą Ramiojo vandenyno regione, kur didėja Kinijos ir JAV konkurencija.

Australijos ir Kinijos santykiai pašlijo ir dėl kitų klausimų, įskaitant pernai Kanberos priimtą sprendimą atsisakyti didelio infrastruktūros projekto Viktorijos valstijoje pagal kinų prezidento Xi Jinpingo infrastruktūros iniciatyvą „Viena juosta, vienas kelias“ (angl. Belt and Road Initiative, BRI).

Abi šalys taip pat yra įsivėlusios į ginčą dėl šnipinėjimo, o Pekinas kaltina Australiją atliekant kratas kinų žurnalistų namuose.

Be to, Kinija iškėlė bylą dėl šnipinėjimo kinų kilmės australų rašytojui Yang Hengjunui, taip pat suėmė Kinijos centrinės televizijos (CCTV) kanale anglų kalba CGTN dirbusią australų televizijos laidų vedėją Cheng Lei dėl „valstybės paslapčių perdavimo į užsienį“.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 05 24 11:09
Spausdinti