Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


NULINIO COVID PASEKMĖS
Kinijoje gamybos apimtys ir mažmeninė prekyba gegužę išliko silpni
BNS
Scanpix
Pekino gyventojai laukia eilėje testuotis nuo COVID-19.

Kinijoje gamybos apimtys ir mažmeninė prekyba gegužę išliko silpni, rodo trečiadienį paskelbti oficialūs duomenys, o nuosaiki paklausa ir užsitęsę COVID-19 apribojimai stabdė antros pagal dydį pasaulio ekonomikos augimą.

Šalies vyriausybė ir toliau laikėsi nulinės COVID strategijos, siekdama panaikinti atsiradusius protrūkius, tačiau dėl to įmonės ir vartotojai susidūrė su staigiais, ekonomiškai žalingais karantinais.

Nacionalinis statistikos biuras (NSB) pranešė, kad gegužę mažmeninė prekyba sumenko 6,7 proc. – mažiau, nei balandį fiksuotas 11,1 proc. susitraukimas.

Šis skaičius taip pat buvo šiek tiek geresnis, nei prognozavo „Bloomberg“ apklausti analitikai.

„Gegužės mėnesį mūsų ekonomika pamažu įveikė neigiamą pandemijos poveikį“, – žurnalistams teigė NSB atstovas Fu Linghui.

„Tačiau taip pat turime pripažinti, kad tarptautinė aplinka tapo sudėtingesnė ir sunkesnė, o šalies ekonomikos atsigavimas vis dar susiduria su daugybe sunkumų ir iššūkių“, – pridūrė jis.

Remiantis oficialiais duomenimis, tai buvo trečias iš eilės mažmeninės prekybos mažėjimo mėnuo, o tai rodo, kad nervingi vartotojai ima užverti pinigines, nuolatinės karantinų grėsmės akivaizdoje.

Visgi pramonės gamyba ūgtelėjo 0,7 proc., po balandžio mėnesį fiksuoto 2,9 proc. nuosmukio, o nedarbo lygis miestuose sumažėjo iki 5,9 procento.

Šanchajus, daugiausiai gyventojų turintis Kinijos miestas, birželio mėnesį pradėjo atsiverti po alinančio du mėnesius trukusio karantino, o tai paskatino ekonomines nuotaikas.

„Oxford Economics“ vyriausiasis Kinijos ekonomistas Tommy Wu spėliojo, kad „griežčiausiais karantinas tikriausiai jau liko praeityje“.

Tačiau jis pridūrė, kad „bus namų ūkių vartojimui sunku stipriai atsigauti“, kol Kinijos nulinio COVID strategija išliks.

Tuo tarpu didėja nerimas dėl nedarbo tendencijų, nes milijonai studentų vasarą baigia studijas, pažymėjo „Pinpoint Asset Management“ vyriausiasis ekonomistas Zhiwei Zhang.

Remiantis duomenimis, kaimo darbuotojų migrantų nedarbas išliko aukštas, o būsto pardavimai per pirmuosius penkis mėnesius sumažėjo 34,5 procento.

Stebėtojai tebėra atsargūs iš dalies dėl nekilnojamojo turto sektoriaus nuosmukio ir vyriausybės nenoro atsisakyti nulinio COVID strategijos, nepaisant pastarojo meto ribojamųjų priemonių sušvelninimo.

„Nėra garantijos, kad ateinančiais mėnesiais neatsiris nauja banga“, – trečiadienį pažymėjo „Nomura“ analitikai.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 06 15 09:33
Spausdinti