Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


JAV IR KINIJA
Kinijoje lankysis J. Yellen: pabrėžiama atsakingo santykių valdymo svarba
BNS
Scanpix
J. Yellen.

Jungtinės Valstijos sekmadienį pranešė, kad šią savaitę Pekine ketina apsilankyti iždo sekretorė Janet Yellen.

Tai bus antroji tokio aukšto rango JAV pareigūno kelionė į Kiniją po to, kai anksčiau šiemet pablogėjo dviejų didžiausių pasaulio ekonomikų ryšiai.

Tikimasi, kad J. Yellen su savo kolegomis aptars, kaip svarbu abiem šalims „atsakingai valdyti mūsų santykius, tiesiogiai bendrauti apie susirūpinimą keliančias sritis ir dirbti kartu sprendžiant pasaulinius iššūkius“, sakoma Iždo departamento pranešime.

Jos liepos 6–9 dienomis planuojamas vizitas įvyks po to, kai birželį Pekine lankėsi JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas, susitikęs su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu ir užsienio reikalų ministru Qin Gangu.

A. Blinkenas buvo aukščiausio rango per beveik penkerius metus Kinijos sostinėje apsilankęs JAV pareigūnas, o Xi Jinpingas sakė, kad jo kelionės metu pastebėjo pažangą įtemptuose Vašingtono ir Pekino santykiuose.

Pekine J. Yellen aptars, kaip Jungtinės Valstijos vertina savo ekonominius santykius su Kinija, sekmadienį sakė vienas aukšto rango Iždo departamento pareigūnas.

Nepateikdamas konkrečios informacijos, jis nurodė, kad iždo sekretorė susitiks su aukšto rango Kinijos pareigūnais ir pirmaujančių JAV įmonių atstovais.

Pasak pareigūno, nors JAV siekia užtikrinti savo nacionalinio saugumo interesus ir apsaugoti žmogaus teises, šiais veiksmais nesiekiama prieš Kiniją įgyti ekonominio pranašumo.

Vašingtonas taip pat siekia sveikų ryšių su Pekinu ir nesistengia atskirti abiejų šalių ekonomikų, tačiau siekia bendradarbiauti sprendžiant tokius neatidėliotinus uždavinius kaip klimato kaita ir įsiskolinimo problemos, sakė jis bei pridūrė, kad JAV nesitiki, jog ši kelionė atneš itin reikšmingą proveržį, tačiau siekia sukurti ilgalaikius ryšių su Kinija kanalus.

Siekia stiprinti ir intensyvinti ryšius

„Manau, kad JAV vyriausybė akivaizdžiai bando sumažinti ekonominių santykių pablogėjimą“, – naujienų agentūrai AFP teigė Užsienio santykių tarybos (CFR) vyresnysis bendradarbis Edwardas Aldenas, kalbėdamas apie JAV iždo sekretorės ketinimus apsilankyti Kinijoje.

Anot jo, šios kelionės metu J. Yellen galėtų atnaujinti reguliarų bendradarbiavimą žemesniu lygiu ir pridūrė, kad JAV pakeitė savo požiūrį į tai, kiek remia atsiskyrimą, ir perėjo prie rizikos mažinimo strategijos.

E. Aldenas pareiškė, kad tai reiškia „sutelkti dėmesį į siauresnį strategiškai svarbių klausimų ratą,.. bet kitais atžvilgiais stengtis toliau puoselėti pakankamai tvirtus JAV ir Kinijos ekonominius santykius“.

Bet apžvalgininkai nesitiki, kad įtampa greitu metu bus sumažinta.

JAV prezidento Joe Bideno administracija šiuo metu svarsto programą, skirtą apriboti tam tikras JAV investicijas, susijusias su poveikį nacionaliniam saugumui turinčiomis technologijomis.

Šie Vašingtono svarstymai supykdė Kinijos pareigūnus.

Kiti galimi nesutarimai – Kinijos šnipinėjimo prevencijos įstatymo pakeitimai, kuriais neseniai buvo išplėsta šnipinėjimo apibrėžtis ir uždrausta perduoti su nacionaliniu saugumu susijusią informaciją, o tai sukėlė nerimą tiek užsienio, tiek vietos įmonėms.

Sekmadienį aukšto rango Iždo departmento pareigūnas žurnalistams sakė, kad JAV ketina išsakyti susirūpinimą dėl šio įstatymo.

Pareigūnas pažymėjo, kad nors didelių nesutarimų neįmanoma išspręsti per vieną kelionę, JAV siekia stiprinti ir intensyvinti ryšius su Pekinu.

2023 07 03 09:01
Spausdinti