Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


Kinijos parlamentas linkęs panaikinti dviejų kadencijų draudimą
BNS
Xi Jinpingas (Reuters nuotr.).

Tūkstančiai Kinijos įstatymų leidėjų pirmadienį prapliupo entuziastingai ploti, pristačius planus prezidentui Xi Jinpingui suteikti neterminuotą mandatą, kad jis galėtų toliau vadovauti pastangoms paversti šią Azijos milžinę pasauline supergalybe.

Kinijos parlamentas, paprastai be jokių debatų tvirtinantis vyriausybės sprendimus, pradėjo metinę sesiją įspūdingoje Didžiojoje liaudies halėje. Planuojama, kad per ją bus pritarta kariuomenės, ekonomikos ir valstybės valdymo svertų sutelkimui vienintelio žmogaus – Xi Jinpingo, galingiausio šalies lyderio nuo Mao Zedongo laikų – rankose. Salėje perskaičius siūlomą konstitucijos pataisą, panaikinančią apribojimą, leidžiančią prezidentui dirbti ne ilgiau kaip dvi kadencijas, deputatai prapliupo audringais plojimais. Beveik neabejotina, kad ši pataisa bus priimta ateinantį sekmadienį, kai Kinijos komunistų partijos (KKP) vadovybė pristatys savo programą Nacionaliniam Liaudies Kongresui (NLK). Pataisos tekste sakoma, kad šis pakeitimas „bus palankus siekiui užtikrinti KKP Centro komiteto autoritetą ir vieningą vadovavimą, pagrindinį vaidmenį atliekant draugui Xi Jinpingui, taip pat sustiprinti ir patobulinti nacionalinės vadovybės sistemą“. Kiek anksčiau premjeras Li Keqiangas perskaitė pranešimą, kuriame perspėjo, kad šalis kovoja „trijuose kritiniuose frontuose“ – prieš finansines grėsmes, skurdą ir aplinkos taršą. Vyriausybė užsibrėžė, kad 2018 metais šalies ekonomika augtų apie 6,5 procento. Šis rodiklis atitinka daugelio lūkesčius, bet yra žemesnis negu bendrojo vidaus produkto (BVP) prieaugis praeitais metais – 6,9 procento. Taip pat buvo paskelbta, kad gynybos biudžetas bus didinamas iki 1,11 trln. juanių (175 mlrd. JAV dolerių arba 142 mlrd. eurų). Tokiu būdu ginkluotosioms pajėgoms būtų suteiktas didžiausias pasaulyje finansinis pastiprinimas po lėtesnio gynybos biudžeto augimo laikotarpio ankstesnius dvejus metus. Be to, vyriausybė pasiuntė perspėjimą Taivanui, kad Pekinas „niekada netoleruos separatistinių kėslų“, tvyrant įtampai tarp žemyninės Kinijos ir savarankiškos salos. Vis dėlto visų dėmesio centre buvo galingiausias partijos lyderis per daugiau kaip keturis dešimtmečius.

„Suderinti valdymą“

Panaikinus kadencijų limitą 64 metų lyderis galėtų toliau vadovauti partijai, kariuomenei ir likti prezidentas po 2023 metų, kai pasibaigs jo antroji kadenciją. „Palaikau Xi Jinpingą. Palaikau konstitucijos pakeitimą“, – naujienų agentūrai AFP sakė Šanchajaus deputatas Zhou Fengas. Dar vienas delegatas iš centrinės Henano provincijos pareiškė, kad „Xi Jinpingas yra didis“, bet keli kiti nesutiko atsakyti į klausimus apie siūlomą pataisą. Analitikai perspėja, kad šis žingsnis gali sužlugdyti „kolektyvinio“ vadovavimo modelį, palaikiusį stabilumą po Mao Zedongo chaotiško valdymo nuo komunistinės Kinijos įkūrimo 1949-aisiais iki jo mirties 1976 metais. NLK atstovas Zhang Yesui šios pataisos nesureikšmino ir sekmadienį sakė, kad prezidentavimas bus tiesiog suderintas su Komunistų partijos generalinio sekretoriaus ir Karinės komisijos pirmininko titulais, neturinčiais kadencijų limito. Cenzūra uoliai darbavosi, kad nuslopintų bet kokius nepritariančius balsus socialiniuose tinkluose ir blokavo žinutes su dešimtimis raktinių žodžių, tokių kaip „nesutinku“ arba „imperatorius“. Pataisos tekste sakoma, kad pasiūlymas parengtas po konsultacijų „eilinių partijos narių lygmeniu“ ir kad „masės, partijos nariai ir kadrai daugelyje regionų vienbalsiai ragino“ panaikinti prezidento kadencijų suvaržymus. Parlamentas taip pat balsuos dėl pataisų, pagal kurias Xi Jinpingo vardas bus įrašytas į valstybės konstituciją ir bus įkurta nauja kovos su korupcija agentūra.

„Tinkamas įpėdinis“

Sesijos metu Xi Jinpingas bus oficialiai paskirtas antrai penkerių metų kadencijai. Jei liks valdžioje ir po 2023-iųjų, Xi Jinpingas turės galimybę įgyvendinti savo atsinaujinusios ir pasaulinę įtaką turinčios Kinijos su klestinčia visuomene ir galinga kariuomene viziją. Prezidentas taip pat vykdo negailestingą, bet visuomenės labai palaikomą kovą su korupcija, dėl kurios jau buvo nubausti daugiau nei milijonas partijos pareigūnų. Pekine dirbantis politikos apžvalgininkas Hua Po sakė, kad prieš penkerius metus Xi Jinpingas paveldėjo netvarką ir jam reikia daugiau laiko darbui užbaigti. „Jam tapus prezidentu, vienas didžiausių uždavinių buvo visų grėsmių partijai ir valstybei pašalinimas. Šiam tikslui įgyvendinti dviejų kadencijų nepakanka“, – sakė Hua Po naujienų agentūrai AFP. „Kinijos sistemai reikalingi stiprūs lyderiai, tačiau išugdyti tokį lyderį nėra lengva. Xi Jinpingui reikia daugiau laiko rasti ir parengti tinkamą įpėdinį“, – pažymėjo politikos apžvalgininkas. „Jei Xi Jinpingas laiku perduos valdžią, tikėtina, kad ji sugrįš į korumpuotų grupių bei elito rankas ir visos jos pastarųjų metų pastangos nueis perniek“, – pridūrė jis. Neabejojama, kad NLK pritars pataisai. Tačiau kai kurie įstatymų leidėjai, pasak analitikų, gali parodyti savo nepasitenkinimą ir per balsavimą dėl Xi Jinpingo politinių sąjungininkų paskyrimo į aukščiausius postus susilaikyti ar pasisakyti prieš. „Apie nepritarimą jo neterminuotai kadencijai negirdime dėl cenzūros“, – sakė Kinijos politikos analitikas Willy Lamas iš Honkongo kiniškojo universiteto. „Tačiau režimo viduje esama tam nepritariančių žmonių, manančių, jog tai visiškai nepriimtina, peržengia bet kokias ribas, kad jis pradėjo prieš partiją nukreiptą perversmą“, – pažymėjo jis. Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.
2018 03 05 13:10
Spausdinti