Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


KINIJA
Kinijos partijos suvažiavimas žada tęstinumą, ne permainas
BNS
Scanpix
Xi Jinpingas.

Pagrindine Kinijoje vykstančio šalies Komunistų partijos suvažiavimo tema tampa tęstinumas, o ne permainos.

Sekmadienį prasidėjęs ir savaitę truksiantis suvažiavimas lyderiu turėtų vėl paskirti Xi Jinpingą, patvirtinti įsipareigojimą jo politikai ateinantiems penkeriems metams ir, galbūt, dar labiau paaukštinti jo statusą, padarant jį vienu galingiausių vadovų per Kinijos dabartinę istoriją.

Tęstinumas

Suvažiavimas nėra posūkio taškas partijai – toks taškas buvo prieš 10 metų, kai ji lyderiu paskyrė Xi Jinpingą, nors tuo metu tai nebuvo taip akivaizdu kaip dabar.

Per tuos 10 metų Xi Jinpingas perorientavo ir vidaus, ir tarptautinę politiką. Šalies kariuomenė pastiprino pretenzijas į ginčijamas teritorijas, o diplomatai tapo kategoriškesni ir skelbia, kad Kinijos neįbaugins nei JAV, nei kitos šalys.

Xi Jinpingas sugrąžino griežtesnę valstybės kontrolę ekonomikos ir visuomenės atžvilgiu, padidino cenzūros ir areštų mastą kitaminčiams pažaboti. Beprecedentėmis priemonėmis prieš korupciją buvo nuversta šimtai aukšto rango pareigūnų, įskaitant kai kuriuos potencialius politinius varžovus.

Visa tai išliks, rodo valandą ir 45 minutes trukusi partijos ataskaita, Xi Jinpingo perskaityta per atidarymo sesiją sekmadienį.

Willy Lamas iš idėjų kalvės „The Jamestown Foundation“ atkreipė dėmesį, kad ataskaitoje buvo pavartotas naujas terminas „kiniško stiliaus modernizacija“, turinti atitikti socialistines vertybes.

„Kinija laikysis savo kelio, – sakė Honkonge dirbantis W. Lamas. – Ji nesiskolins Iš užsienio šalių jokių priemonių ar valdymo stilių.“

Xi Jinpingo paaukštinimas

Xi Jinpingas jau pašalino iš kelio varžovus ir įtvirtino savo valdžią. Klausimas tik toks, ar jis įgis dar daugiau valdžios ir kaip tai padarys.

Praktiškai jis yra perėmęs vadovavimą kariuomenei, užsienio politikai, ekonomikai ir daugumai kitų sričių – per savo vadovaujamas partijos darbo grupes.

Simboliška tai, kad jo ideologija, vadinama Xi Jinpingo mintimi, buvo įtvirtinta per ankstesnį partijos suvažiavimą 2017 metais.

Šio partijos suvažiavimo darbotvarkėje yra dar viena konstitucijos pataisa. Jos detalės neskelbiamos, bet analitikai sako, kad ja gali būti dar labiau paaukštintas Xi Jinpingo statusas partijoje.

Nauji lyderiai

Partijai įprasta kitą dieną po suvažiavimo uždarymo paskelbti savo lyderius – Politinio biuro Nuolatinio komiteto narius – ateinantiems penkeriems metams.

Tikimasi, kad Xi Jinpingas išliks valdžios viršūnėje ir gaus trečią penkerių metų kadenciją. Tai neatitiktų nerašyto susitarimo partijos lyderiams pasitraukti po dviejų kadencijų.

Tai, kokie kiti pareigūnai bus paskirti į Nuolatinį komitetą, kuriame šiuo metu yra septyni nariai, galėtų suteikti užuominų apie Xi Jinpingo ateitį ir politikos kryptį.

Tikimasi, kad prezidentas komitete suburs sau ištikimus žmones. Analitikai klausia, ar Kinijos ekonomikos nuosmukis privers jį pažaboti savo entuziazmą dėl valstybės kontroliuojamos ekonomikos ir įtraukti į komitetą labiau į rinką orientuoto metodo šalininkų.

2017 metais į dabartinį Nuolatinį komitetą nebuvo išrinktas joks akivaizdus lyderio politinis įpėdinis, ir tai rodo, kad Xi Jinpingas siekia trečios kadencijos. Jei taip nutiks ir šį kartą, bus galima manyti, kad jis planuoja valdžioje likti dar ilgiau.

Laukti savaitgalio

Dauguma šios savaitės sesijų vyks už uždarų durų ir atsakymų į visus klausimus tikriausiai teks palaukti iki savaitgalio. Apie bet kokias konstitucijos pataisas Kinijoje paprastai paskelbiama per suvažiavimo uždarymo sesiją.

20-ojo suvažiavimo uždarymo sesija įvyks šeštadienį, o naujoji vadovybė bus pristatyta sekmadienį.

„Nulis COVIDo“

Daugeliui kinų, pavargusių nuo pandemijos suvaržymų, sutrikdžiusių įprastą gyvenimą ir ekonomiką, aktualiau yra sužinoti, ar po partijos suvažiavimo tvarka bus kaip nors švelninama.

Atsakymas tikriausiai kol kas bus neigiamas, o pokyčiai, kai jų bus, tikriausiai vyks palaipsniui.

Komunistų partija prieš suvažiavimą, jo metu ir laikotarpiu po jo visuomet stengiasi teigiamai vaizduoti šalį ir vengti bet kokių trikdžių visuomenėje, o didelis COVID-19 protrūkis kaip tik būtų toks trikdis.

Tačiau net ir po suvažiavimo nebus aišku, kaip plačiai plis pandeminis koronavirusas, jei bus sušvelninti kelionių ir kiti suvaržymai, tad partijos pareigūnai atsargiai kalba apie galimybes atšaukti apribojimus.

Be to, tenka rūpintis ir kitu svarbiu renginiu – po partijos suvažiavimo kitais metais, galbūt kovo mėnesį, įvyks parlamento sesija. Daugelis kinų kovos su pandemija priemonių keitimo geriausiu atveju tikisi tik po jo.

2022 10 17 16:05
Spausdinti