Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


RUSIJOS KARAS UKRAINOJE
Kinijos pasiuntinys Kyjive: nėra panacėjos karui Ukrainoje užbaigti
BNS
Scanpix
Karas Ukrainoje.

Kinijos specialusis pasiuntinys Li Hui, pakartojęs raginimus Kyjivui ir Maskvai pradėti derybas, kad būtų užbaigtas karas, Ukrainai pasakė, kad nėra panacėjos šiai krizei išspręsti, ketvirtadienį pranešė Pekinas.

Kinija, strateginė Rusijos sąjungininkė, susilaikė nuo Maskvos invazijos pasmerkimo ir stengiasi vaizduoti save neutralia tarpininke, galinčia padėti užbaigti konfliktą.

Antradienį ir trečiadienį Li Hui lankėsi Ukrainoje, kur surengė derybas su užsienio reikalų ministru Dmytro Kuleba ir kitais pareigūnais.

Li Hui yra aukščiausio rango Kinijos pareigūnas, apsilankęs Ukrainoje po 2022 metų vasario, kai Rusija pradėjo invaziją į savo provakarietišką kaimynę.

„Nėra panacėjos krizei išspręsti, visos šalys turi pradėti nuo savęs, stiprinti abipusį pasitikėjimą, sudaryti sąlygas nutraukti karą ir kalbėtis“, – sakė Kinijos specialusis pasiuntinys Eurazijos reikalams Li Hui. Jo žodžiai cituojami Kinijos užsienio reikalų ministerijos pranešime.

Li Hui vizitas į Kyjivą buvo kelionės po Europą, kurios tikslas – propaguoti Pekino pasiūlymus dėl konflikto nutraukimo, dalis.

Per pokalbius su Ukrainos pareigūnais, įskaitant D. Kulebą, Li Hui pridūrė, kad Kinija „ir toliau teiks pagalbą Ukrainai pagal savo galimybes“.

Xi Jinpingas kovo mėnesį Maskvoje susitiko su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

Balandžio mėnesį jis valandą telefonu kalbėjosi su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu.

Ukrainos sąjungininkės Vakaruose kritikavo Xi Jinpingą už tai, kad jis atsisako pasmerkti invaziją ir palaiko Kinijos strateginę sąjungą su Rusija, nors Maskva patiria vis didesnę tarptautinę izoliaciją.

2023 05 18 09:31
Spausdinti