Meniu
Prenumerata

pirmadienis, rugsėjo 16 d.


KINIJOS KRITIKA VAKARAMS
Kinijos prezidentas perspėja apie karinių aljansų plėtros pavojų
BNS
Scanpix
Xi Jinpingas.

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas trečiadienį perspėjo apie tarptautinių karinių ryšių plėtojimo pavojų, sakydamas kalbą prieš virtualų viršūnių susitikimą su Rusijos, Indijos, Brazilijos ir Pietų Afrikos (PAR) lyderiais.

Xi Jinpingas per BRICS verslo forumą pabrėžė, kad „krizė dėl Ukrainos yra... įspėjamasis signalas“, rodantis, kad negalima „plėsti karinių aljansų ir siekti užtikrinti savo saugumo kitų šalių saugumo sąskaita“.

BRICS, įtakingam augančių ekonomikų klubui, tenka daugiau kaip 40 proc. pasaulio gyventojų ir beveik ketvirtadalis pasaulinio BVP.

Trys šios organizacijos narės – Kinija, Indija ir PAR – susilaikė balsuojant dėl JT rezoliucijos, kuria smerkiama Rusijos invazija į Ukrainą.

Pekinas ir Naujasis Delis palaiko glaudžius karinius ryšius su Rusija ir perka daug rusiškos naftos bei dujų.

Praėjusią savaitę Xi Jinpingas telefonu patikino savo kolegą rusą Vladimirą Putiną, kad rems pagrindinius Maskvos interesus, susijusius su „suverenitetu ir saugumu“. Po to pokalbio Vašingtonas perspėjo Pekiną, kad Kinija rizikuoja likti „neteisingoje istorijos pusėje“.

PAR, viena iš nedaugelio Afrikos šalių, turinčių diplomatinę įtaką už žemyno ribų, taip pat atsisakė pasmerkti Rusijos karinius veiksmus, norėdama išsaugoti svarbius ekonominius ryšius.

Trečiadienį sakytoje kalboje Xi Jingpingas taip pat kritikavo JAV ir Europos Sąjungos sankcijas Maskvai, vadindamas šias priemones „bumerangu ir dviašmeniu kardu“.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 06 22 15:56
Spausdinti