Meniu
Prenumerata

sekmadienis, gegužės 5 d.


KINIJA
Kinijos URM perspėja dėl pavojingų pasekmių besikišantiems į Taivano klausimą
BNS
Unsplash

Kinijos užsienio reikalų ministras Qin Gangas penktadienį perspėjo, kad kritika jo šaliai dėl Taivano turės pavojingų pasekmių, ir tvirtino, kad Pekinas yra stiprėjanti taikos ir teisingumo jėga.

Prieš dvi savaites Kinija, reaguodama į Taivano prezidentės Tsai Ing-wen ir JAV Atstovų Rūmų pirmininko Kevino McCarthy susitikimą, aplink Taivaną pradėjo tris dienas trukusias karines pratybas, imituodama tikslingus smūgius ir salos blokadą.

„Pastaruoju metu pasigirdo absurdiška retorika, kaltinant Kiniją... kad ji vienašališkai, panaudodama jėgą ar prievartą, keičia status quo Taivano sąsiauryje ir griauna jame taiką bei stabilumą“, – kalbėjo Qin Gangas, sakydamas kalbą Kinijos modernizavimo forume.

„Tokie teiginiai prieštarauja elementariam sveikam protui apie tarptautinius santykius ir istorinį teisingumą“, – teigė jis auditorijai Šanchajuje bei pridūrė, kad „tokia logika yra absurdiška, o pasekmės pavojingos“.

Kinija teigia, kad Taivanas yra jos teritorijos dalis, ir yra pažadėjusi vieną dieną perimti salos kontrolę.

„Taivano klausimas yra svarbiausių Kinijos interesų šerdis, – tęsė Qin Gangas. – Niekada nesitrauksime prieš jokį veiksmą, kenkiantį Kinijos suverenitetui ir saugumui. Tie, kas Taivano klausimu žaidžia su ugnimi, galiausiai patys nudegs.“

Vėliau jis lankysis Filipinuose, praėjus savaitei po didžiausių iki šiol bendrų JAV ir Filipinų karinių pratybų Pietų Kinijos jūroje – kitoje Pekino ginčijamoje teritorijoje.

Pastabos apie Taivaną nuskambėjo Qin Gango kalbos, kurioje jis ne kartą pabrėžė taikius Kinijos ketinimus, pabaigoje.

„Mums geriausiai sekasi laikytis JT chartijos tikslų ir principų, tarptautinės teisės ir pagrindinių tarptautinių santykių normų“, – sakė jis.

Atkreipdamas dėmesį į Kinijos vaidmenį padedant pasiekti neseniai įvykusį Saudo Arabijos ir Irano diplomatinį susitaikymą, jis taip pat pakartojo, kad Pekinas save laiko tarpininku Maskvos kare Ukrainoje.

„Kinija nepila alyvos į ugnį ir nesinaudoja padėtimi“, – sakė jis ir pridūrė, kad vietoj to ji skatina taikos derybas krizei mažinti.

„Faktai įrodė, kad Kinijos žygis modernizacijos link yra stiprėjanti taikos ir teisingumo jėga“, – kalbėjo kinų diplomatijos vadovas.

Lantingo forume taip pat kalbėjo buvusi Brazilijos prezidentė Dilma Rousseff ir Gambijos užsienio reikalų ministras Mamadou Tangara.

„Kinija pasiūlė kitokį modernizavimo kelią“, – sakė D. Rousseff.

Ji pabrėžė, kad nėra vieno visiems tinkančio vystymosi modelio – ši mintis ne kartą nuskambėjo per forumo atidarymo ceremoniją.

2023 04 21 10:43
Spausdinti