Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 25 d.


AZIJA
Kinų gynybos ministras ir Pentagono vadovas per derybas Singapūre surėmė ietis dėl Taivano
BNS
Winston Chen/Unsplash

Singapūre per pirmąsias tiesiogines derybas penktadienį JAV gynybos sekretorius ir Kinijos gynybos ministras surėmė ietis dėl Taivano, Pekinui pažadėjus „sutriuškinti“ bet kokį „nepriklausomybės sąmokslą“ saloje, o Vašingtonui paraginus nutraukti „destabilizuojančius veiksmus“.

JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas savo kinų kolegai Wei Fenghe pasakė, kad Kinija turi „susilaikyti nuo tolesnių destabilizuojančių veiksmų Taivano atžvilgiu“, nurodė JAV gynybos departamentas.

Wei Fenghe savo ruožtu pareiškė, kad Kinija „sudaužys į šipulius bet kokį „Taivano nepriklausomybės“ sąmokslą ir ryžtingai palaikys tėvynės suvienijimą“, skelbia Kinijos gynybos ministerija.

Pastaraisiais metais abiejų šalių santykiai prastėja dėl daugybės nesutarimų. Be Taivano ir Pietų Kinijos jūros, Pekinas ir Vašingtonas nesutaria dėl kibernetinio saugumo ir žmogaus teisių Honkonge bei Sindziange.

JAV gynybos sekretorius Ll. Austinas susitiko su Wei Fenghe viršūnių susitikimo saugumo klausimais „Šangri La dialogas“ kuluaruose. Šiame forume dalyvauja gynybos ministrai ir kiti aukšto rango pareigūnai iš viso pasaulio.

Ll. Austinas yra dar vienas aukšto rango JAV pareigūnas, apsilankęs Azijoje, Vašingtonui siekiant perorientuoti savo užsienio politiką į šį regioną.

Wei Fenghe žurnalistams sakė, kad derybos buvo „sąžiningos ir nuoširdžios“ ir vyko „sklandžiai“. Ll. Austinas tviteryje parašė, kad jie „aptarė (JAV ir Kinijos) gynybos santykius, taip pat pasaulinio ir regioninio saugumo klausimus“.

Pastarąjį kartą abu pareigūnai kalbėjosi balandį telefonu.

Taivanas – savarankiškai valdoma demokratinė sala, nuolat gyvenanti Kinijos potencialios invazijos grėsmės sąlygomis.

Pekinas šią salą laiko savo teritorija ir žada vieną dieną ją užimti, prireikus – jėga.

Įtampą kursto vis dažnesni Kinijos orlaivių įsibrovimai į Taibėjaus oro gynybos identifikavimo zoną (ADIZ).

JAV prezidentas Joe Bidenas per balandį vykusį vizitą Japonijoje, regis, nukrypo nuo ilgametės Vašingtono politikos, kai atsakė žurnalistams, kad Amerika gintų Taivaną karinėmis priemonėmis Kinijos invazijos atveju.

Tačiau vėliau Baltieji rūmai patikino, kad JAV „strateginio dviprasmiškumo“ politika dėl šalies pasirengimo įsikišti į tokį konfliktą, nepasikeitė.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 06 10 15:38
Spausdinti