Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


Kipriečiai renka naują prezidentą
BNS
Scanpix
Nikas Anastasiadis.

Kipro gyventojai padalytos salos pietinėje dalyje sekmadienį pradėjo balsuoti dėl naujo prezidento, kuriam bus pavesta spręsti pragyvenimo išlaidų krizės, korupcijos skandalų, nelegalios migracijos ir žlugusio taikos proceso problemas.

Rinkimuose varžosi rekordiškai daug – 14 – kandidatų, bet tarp jų yra tik dvi moterys. Pergalei pirmajame ture reikia surinkti 50 proc. ir vieną balsą. Nuomonių apklausos rodo, kad vasario 12 dieną turėtų įvykti antrasis ratas, nes nė vienas iš pagrindinių pretendentų pakeisti antrąją kadenciją baigiantį prezidentą Niką Anastasiadį tikriausiai nesurinks pakankamai balsų pirmajame ture.

Rinkimų apylinkės buvo atidarytos 7 val. (ir Lietuvos laiku). Vidurdienį bus valandos pertrauka, o vakare balsavimas baigsis 18 valandą.

Favoritu šiuose rinkimuose, per kuriuos rinkėjams labiau rūpi korupcija ir ekonomika, o ne salos padalijimas, laikomas buvęs užsienio reikalų ministras Nikas Kristodulidis. Šis 49 metų politikas, kurį remia centro partijos, aiškiai pirmauja, bet parama jam nėra pakankama, kad jis laimėtų pirmajame ture.

Tikėtina, kad antrajame ture jam iššūkį mes komunistų partijos AKEL remiamas 66-erių technokratas Andrėjas Mavrojanis arba valdančiųjų konservatorių DISY lyderis, 61-erių Averofas Neofitas.

Naujausia valstybinio transliuotojo „CyBC“ apklausa sausio 27 dieną parodė, kad abiejose N. Anastasiadžio administracijose dirbusį N. Kristodulidį remia 26,5 proc., A. Neofitą – 22,5 proc., o A. Mavrojanį – 21 proc. kipriečių.

2023 02 05 11:50
Spausdinti