Meniu
Prenumerata

pirmadienis, gegužės 6 d.


PASAULIS 2024
Klampus purvas: nepaisant protestų, karas Ukrainoje gali atsidurti aklavietėje
Shashankas Joshi
Vida Press
Kol kas tik pratybos.

„Mes nemanome, kad konfliktas yra aklavietėje“, – 2023 m. rugpjūčio pabaigoje tvirtino Amerikos nacionalinio saugumo patarėjas Jake’as Sullivanas. Jis buvo įsitikinęs, kad Ukraina „metodiškai ir sistemingai“ atsikovoja teritoriją. Deja, dabar jau akivaizdu, kad Ukrainos kontrpuolimas įstrigo anaiptol nepasiekęs net deklaruoto minimalaus tikslo ir kad kare iš tiesų gali nusistovėti sąstingio laikotarpis. 2024-ieji Ukrainai bus sunkūs ir pavojingi.

Per birželį prasidėjusį kontrpuolimą Ukrainos pajėgos nesmarkiai pasistūmėjo rytiniame fronto ruože aplink Bachmuto miestą, kurį Rusija užėmė gegužę, ir Zaporožios provincijoje pietinėje šalies dalyje. Dalinių nuovargis, ribota amunicija ir drėgni orai žiemą puolimą greičiausiai sulėtins, bet pėstininkai tęs kovas nedideliais padaliniais.

Mūsų prenumeratos puslapyje prenumeratoriai.lt Jūs galite įsigyti spausdintą žurnalą „Pasaulis 2024“, kurį nedelsiant išsiųsime nurodytu adresu. Portale IQ.lt bus publikuojama didžioji dalis šio žurnalo tekstų ir jie bus prieinami įsigijus IQ.lt Premium turinio prenumeratą.

Tikėtina, kad šaltuoju metų laiku abi pusės suintensyvins tolimus smūgius. Rusija kaupia raketų atsargas ir tikriausiai vėl ims bombarduoti Ukrainos energetikos sistemą. Ukraina gaminasi bepiločius orlaivius ir tęs išpuolius Rusijos okupuotame Kryme. Jos arsenalas taip pat pasipildė nedidele siunta amerikietiškųjų ATACMS raketų. Be to, Ukraina gali nukreipti savo dronus į pačios Rusijos elektros tinklus bandydama sukurti tam tikrą atgrasymo priemonę. Šie smūgiai gal ir sustiprins ukrainiečių kovinę dvasią, bet jų strateginis poveikis greičiausiai bus nedidelis.

2024 01 01 14:00
Spausdinti