Meniu
Prenumerata

sekmadienis, rugsėjo 8 d.


JAV PREZIDENTO RINKIMAI
Ko galėtume tikėtis iš K. Harris?
Liepa Žeromskaitė, IQ biuro Vašingtone vadovė
Scanpix
K. Harris.

Sekmadienį JAV prezidentui Joe Bidenui pasidavus partijos spaudimui ir atsisakius kandidatūros lapkritį vyksiančiuose JAV prezidento rinkimuose, rampos šviesos nukrypo jo palaikymo sulaukusią dabartinę viceprezidentę Kamalą Harris kaip galimą kitą demokratų kandidatę. Kas yra K. Harris ir kokia jos politika?

Faktai ir datos

K. Harris gimė 1964-aisiais Oklande, Kalifornijoje, imigrantų šeimoje – jos motina į JAV atvyko iš Indijos, tėvas – iš Jamaikos. Šeima kraustėsi pagal skirtinguose universitetuose tėvų gaunamus darbus – iš pradžių 1966 m. persikėlė į Ilinojaus valstiją, o 1970 m. Kamala su motina ir seserimi grįžo į Kaliforniją. K. Harris tėvai išsiskyrė, kai jai buvo penkeri. Vėliau, motinai gavus darbą ligoninėje Kanadoje, šeima persikraustė į Monrealį, kur K. Harris baigė vidurinę mokyklą.

1986 m. būsima viceprezidentė JAV sostinėje esančiame Howardo universitete gavo politikos mokslų ir ekonomikos bakalauro diplomą, vėliau pradėjo teisės mokslus Kalifornijos universiteto Hastingso koledže. 1990 m. ji išlaikė Kalifornijos advokatūros egzaminą, įsidarbino Alamedos apygardos prokuroro padėjėja ir pradėjo teisininkės karjerą. 2004–2011 m. ji buvo San Francisko apygardos prokurore, vėliau – Kalifornijos prokurore, o 2017 m. buvo išrinkta Kalifornijos senatore.

2014 m. K. Harris ištekėjo už teisininko Dougo Emhoffo. Politikė neturi vaikų, tačiau yra dviejų dabar jau suaugusių D. Emhoffo vaikų iš ankstesnės santuokos pamotė.

2020 m. rinkimuose K. Harris pati kėlė savo kandidatūrą Demokratų partijoje prezidento rinkimuose, tačiau nesėkmingai, o vėliau, nepaisant jos kampanijos metu jam skirtos kritikos, J. Bidenas ją pasirinko savo dešiniąja ranka. 2021 m. po sėkmingos kampanijos ir J. Bideno laimėtų rinkimų K. Harris tapo JAV viceprezidente. Ji yra pirmoji moteris JAV istorijoje, taip pat pirmoji afro-amerikiečių ir Rytų Azijos kilmės moteris, užimanti tokį aukštą postą.

Politikė J. Bidenui atsisakius kandidatūros kol kas neišplatino jokio pranešimo.

Politika ir įsitikinimai

Dar dirbdama teisės srityje K. Harris aršiai pasisakė prieš mirties bausmę, kėlė bylas iškastinio kuro bendrovėms (net buvo padavusi į teismą tuometę Baracko Obamos administraciją dėl atverto kelio hidrauliniam uolienų ardymui Kalifornijoje).

Kaip viceprezidentė K. Harris daugiausia tvarkėsi su vidaus politikos iššūkiais. Politikė pasisako už „Roe v. Wade“ bylos sprendimą, Aukščiausiojo teismo panaikintą 2022 m. ir federaliniu mastu saugantį teisę į abortą, ir teigė, kad valstijos, kurios istoriškai šią teisę yra uždraudusios, dabar prieš priimdamos naujus aborto draudimo įstatymus turėtų juos pateikti svarstyti federalinei valdžiai.

K. Harris taip pat yra ištikima kovotoja su klimato kaita, remianti J. Bideno klimato politiką, pabrėždama, kad šylanti planeta daugiausia įtakos turi neturtingiesiems. Kartu su J. Bidenu viceprezidentė pasisako prieš vadinamąją „trickle-down“ ekonomiką ir už viduriniosios klasės auginimą naudojant lengvatas smulkiam verslui. Ji taip pat remia „Medicare“ ir „Medicaid“ sveikatos apsaugos sistemas, studentų skolų už mokslą mažinimą ar atleidimą.

Vienas svarbiausių K. Harris kaip viceprezidentės darbų buvo kovoti su imigracija, tačiau vietoj griežtų priemonių pasienyje, kurių ėmėsi buvęs prezidentas Donaldas Trumpas, K. Harris pasirinko diplomatinį metodą ir nusprendė problemas spręsti tose Lotynų Amerikos šalyse, iš kurių imigrantai iki pasienio atkeliauja. Iš viso Lotynų Amerikos valstybėms jos sprendimais skirta apie 3 mlrd. JAV dolerių.

K. Harris taip pat smerkia Izraelio vykdomas atakas Gazos Ruože, bet pritaria, kad grupuotė „Hamas“ turi būti išardyta, ir remia dviejų valstybių sprendimą. Viceprezidentė pilnai remia Ukrainą ir tą pakartojo Volodymyrui Zelenskiui birželį vykusioje Ukrainos taikos konferencijoje, kur dalyvavo vietoj J. Bideno.

Viceprezidentė nėra labai populiari amerikiečių tarpe. Agentūros „FiveThirtyEight“ apklausų vidurkio duomenimis, liepos 17 d. 50 proc. amerikiečių jai nepritarė, 38 proc. – pritarė. Kitos apklausos, stebinčios K. Harris ir J. Bideno sėkmės tikimybę prieš D. Trumpą, rodo skirtingus rezultatus – tačiau dažniausiai, kaip ir J. Bidenas, K. Harris nuo D. Trumpo atsilieka.

2024 07 21 22:22
Spausdinti