Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 18 d.


KARAS
Kodėl JAV parama Ukrainai yra neįtikėtiną grąžą atnešanti investicija?
IQ
Scanpix
Asociatyvi iliustracija.

Buvęs prezidentas Donaldas Trumpas ir kiti JAV politikai, įskaitant kai kuriuos demokratus ir respublikonus, kritikavo tolesnę JAV paramą Ukrainai kare su Rusija. Pasak jų, pinigai turėtų būti išleisti namuose. Tačiau JAV ir Vakarų parama Ukrainai yra neįtikėtinai ekonomiškai efektyvi investicija, savo komentare, paviešintame Europos politikos analizės centro, rašo ekonomistas Timothy Ashas.

Jis primena, kad iš viso JAV prezidento Joe Bideno administracija gavo Kongreso pritarimą skirti 40 mlrd. dolerių paramą Ukrainai 2022 m. ir paprašė skirti dar 37,7 mlrd. dolerių. Daugiau nei pusė šios pagalbos skirta gynybai. 

„Šios sumos atrodo nereikšmingos, palyginti su bendru JAV gynybos biudžetu, kuris 2022 m. sudarys 715 mlrd. dolerių. Ši pagalba sudaro 5,6 proc. visų JAV išlaidų gynybai. Tačiau Rusija yra pagrindinė JAV priešininkė, aukščiausio lygio varžovė, nedaug atsiliekanti nuo Kinijos, kuri yra strateginis iššūkis numeris vienas. Šaltuoju, geopolitiniu požiūriu šis karas suteikia puikią galimybę JAV susilpninti ir sumenkinti Rusijos konvencinės gynybos pajėgumus, be jokio buvimo ir su nedidele rizika amerikiečių gyvybėms“, – rašo T. Ashas.

Ukrainos ginkluotosios pajėgos jau nukovė arba sužeidė iki 100 tūkst. Rusijos karių, t. y. pusę jos pradinių kovinių pajėgų. Patvirtinta beveik 8 tūkst. šarvuotos technikos, įskaitant tūkstančius tankų, artilerijos pabūklų, šimtus stacionarių ir rotacinių orlaivių ir daug karinių jūrų laivų, nuostolių.

„JAV 5,6 proc. savo gynybos biudžeto išleidimas beveik pusei Rusijos įprastinių karinių pajėgumų sunaikinimui atrodo neįtikėtina investicija. Jei padalytume JAV gynybos biudžetą pagal grėsmes, su kuriomis ji susiduria, Rusijos išlaidos grėsmei galbūt siektų 100–150 mlrd. dolerių. Taigi, išleidžiant tik 40 mlrd. dolerių per metus, grėsmės vertė sumažėja 100–150 mlrd. dolerių, o tai yra du–tris kartus didesnė grąža.  Tiesą sakant, grąža gali būti daug kartų didesnė, nes išlaidos gynybai ir grėsmė yra kasmet pasikartojantys įvykiai“, – teigė ekspertas.

JAV 5,6 proc. savo gynybos biudžeto išleidimas beveik pusei Rusijos įprastinių karinių pajėgumų sunaikinimui atrodo neįtikėtina investicija.

Kartu jis prognozuoja, kad sunaikintos ginkluotės keitimas ir naujų ginklavimosi varžybų su Vakarais palaikymas neabejotinai prives prie Rusijos ekonomikos bankroto, ypač ekonomikos, kuriai taikomos agresyvios Vakarų sankcijos.

„Vladimiras Putinas turės nukreipti išlaidas nuo vartojimo į gynybą, rizikuodamas, kad vidutinės trukmės laikotarpiu kils socialinių ir politinių neramumų, o jo režimui kils realus ir netrukus iškilsiantis pavojus. Tik įsivaizduokite, kiek labiau apsimokės Vakarų karinė pagalba, jei ji galiausiai atneš teigiamų režimo pokyčių Rusijoje“, – rašo T. Ashas.

Ekspertas priduria, kad šis karas padėjo sugriauti mitą, kad Rusijos karinės technologijos yra kažkuo panašios į JAV ir Vakarų šalių technologijas. Karai – tai gynybos gamintojų vitrinos ir bet kuris sveiko proto pirkėjas norės nugalėtojo pagamintos technologijos, o V. Putino agresija tik suteikė fantastišką rinkodaros galimybę Vakarų konkurentams. 

T. Asjas taip pat atkreipia dėmesį į tai, kad karas taip pat skatina NATO partnerius skubiai didinti išlaidas iki 2 proc. BVP ir daugiau. Atsižvelgiant į JAV technologinį pranašumą gynybos įrangos srityje, nemaža dalis šių papildomų karinių išlaidų bus išleista JAV įrangai. 

„Trečia, paaiškėjus, kad Rusijos gynybos pramonė yra tarsi Potiomkino kaimas, JAV gauna ir kitų strateginių ir diplomatinių laimėjimų. Šalys, norinčios užsitikrinti gynybinius pajėgumus, kad galėtų atremti savo grėsmes – prisiminkime Turkiją, Indiją, Pakistaną, Egiptą ir Saudo Arabiją – galėjo rinktis pigesnius Rusijos gynybos pasiūlymus. Tačiau dabar, kai šios įrangos kokybe ir (arba) pajėgumu abejojama dėl prasto veikimo mūšio lauke, jos greičiausiai sieks įsigyti geresnę JAV įrangą“, – vardija pranašumus ekspertas.

Pasak T. Asho, pagalba Ukrainai įveikti Rusiją neabejotinai taip pat siunčia stiprų signalą Kinijai, kad JAV ir jos sąjungininkės yra stiprios ir ryžtingos, kai joms metamas iššūkis svarbiausiais klausimais: „Dėl to Xi Jinpingui ir Liaudies išlaisvinimo armijos generolams gali kilti klausimų dėl jų gebėjimo laimėti konfliktą prieš JAV ir (arba) Vakarų karinėmis technologijomis ginkluotas šalis, pavyzdžiui, Taivane. Be abejo, Rusijos sunkumai laimėti karą Ukrainoje privers Kiniją susimąstyti apie pastangų užkariauti Taivaną išmintingumą ir galbūt gyvybingumą.“

Be abejo, Rusijos sunkumai laimėti karą Ukrainoje privers Kiniją susimąstyti apie pastangų užkariauti Taivaną išmintingumą ir galbūt gyvybingumą.

Penkta, eksperto teigimu, karas Ukrainoje skatina ir spartina ne tik energetikos pertvarką Europoje, bet ir Europos diversifikaciją nuo Rusijos energetikos. Europa desperatiškai bando apsirūpinti alternatyviais energijos ištekliais, o JAV suskystintosios gamtinės dujos yra akivaizdus naudos gavėjas. 

„Apibendrinant galima teigti, kad tolesnė JAV parama Ukrainai daugeliu atžvilgių yra neabejotina. Ukraina JAV nėra Vietnamas ar Afganistanas, tačiau Rusijai ji yra būtent tokia. Rusija, nuolat įklimpusi į karą, kurio negali laimėti, yra didžiulis strateginis laimėjimas JAV“, – baigia savo komentarą T. Ashas.

2022 12 06 11:34
Spausdinti