Meniu
Prenumerata

pirmadienis, rugsėjo 16 d.


SVARSTYKLĖS
Kodėl taip sunkiai sekasi kovoti su vaikų nutukimu?
The Economist
Shutterstock
Vaikų antsvoris – neįveikiama problema.

Cukraus mokesčių ir vaistų nuo nutukimo nepakaks

Laukdama automobilių stovėjimo aikštelėje Suzie Jimenez verkė. Jos keturiolikmetis sūnus buvo skubios pagalbos skyriuje dėl pilvo skausmų. Berniukui buvo gėda, kai Ostine, Teksaso valstijoje, gydytojai jam pasakė, kad dėl stambaus kūno sudėjimo vietoj ultragarsinio tyrimo jį teks skenuoti kompiuteriniu tomografu. Jam taip pat buvo baisu prisipažinti, kad sveria 163 kg. Anksčiau paaugliui jau buvo paskirtas svorio mažinimo vaistas „Wegovy“, bet dėl šių medikamentų stokos jis dar nebuvo spėjęs pradėti jų vartoti. S. Jimenez, kuriai kartais tenka vienai išlaikyti penkių asmenų šeimą, pripažįsta, kad kartais jie „ieško paguodos“ valgydami greitąjį maistą.

IQ redakcija rašo apie verslą, politiką, kultūrą ir kitus svarbiausius visuomenės reiškinius. Mes kuriame kokybišką ir išskirtinį turinį. Kviečiame mus palaikyti prenumeruojant mūsų žurnalą sau ar jums artimiems žmonėms mūsų prenumeratos svetainėje https://prenumeratoriai.lt/. Užsisakiusiems žurnalą metams – visas turinys iq.lt svetainėje nemokamas.

Nutukimas yra viena rimčiausių pasaulio visuomenės sveikatos krizių. Jis didina riziką susirgti cukriniu diabetu, širdies ligomis, insultu ir kai kuriomis onkologinėmis ligomis. Nuo 1990 m. pasaulyje suaugusiųjų nutukimo atvejų padvigubėjo, o vaikų išaugo keturis kartus. Šiuo metu nutukę daugiau nei milijardas pasaulio gyventojų, įskaitant 7 proc. mergaičių ir 9 proc. berniukų (žr. grafiką). 2019 m. dėl to mirė apie 5 mln. žmonių, t. y. 20 kartų daugiau nei dėl nepakankamos mitybos. Nutukimas jau nebėra tik turtingųjų pasaulio šalių problema. Vaikų nutukimo rodikliai didžiausi Ramiojo vandenyno ir Karibų jūros salose, o sparčiausiai jie auga besivystančiose šalyse, pavyzdžiui, Kambodžoje ir Lesote.

2024 08 30 06:45
Spausdinti