Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 30 d.


PAGALBA UKRAINAI
Kodėl Ukraina negalėtų sulaukti tokios pat JAV pagalbos, kokios sulaukė Izraelis?
IQ
Scanpix
„Shahed“ drono atakos padariniai Zaporižioje kovo pabaigoje.

Balandžio 13-ąją Irano ataką patyręs Izraelis, kai į jį buvo paleista apie 300 dronų ir raketų, sulaukė JAV paramos ją atremiant; dronus taip pat numušė Jungtinė Karalystė ir Jordanija. Po to, kai balandžio 1 d. Tel Avivas atakavo Irano konsulatą Sirijoje ir Teheranas pažadėjo atsaką, Vašingtonas teigė, kad jo parama Izraeliui yra „geležinė“. Kodėl tokios pat paramos negali sulaukti ir jau daugiau nei dvejus metus su Rusija kariaujanti Ukraina?

Iranas prieš Izraelį paleido tuos pačius „Shahed“ dronus, kokius teikia ir Rusijai, kuri vėliau juos leidžia į Ukrainos teritorijas, – per dvejus karo metus Ukraina tokių dronų yra sulaukusi apie 4 tūkst. Nei Ukraina, nei Izraelis nėra NATO valstybės narės. Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis apie šį teikiamos paramos skirtumą apmaudžiai pabrėžė socialiniame tinkle „X“: „Visas pasaulis stebėjo sąjungininkų veiksmus danguje virš Izraelio ir kaimynių. Tai parodė, kokia išties veiksminga gali būti vienybė ginantis nuo teroro, kai ji grindžiama pakankama politine valia. (...) Europos dangus jau seniai galėjo būti taip pat apsaugotas, jei Ukraina būtų sulaukusi panašios visapusiškos partnerių paramos perimant bepiločius orlaivius ir raketas. Terorą reikia įveikti visiškai ir visur, o ne vienur daugiau, kitur mažiau.“

Pirmadienį JAV Valstybės departamento atstovas Matthew Milleris spaudos konferencijoje žurnalistams teigė, kad JAV parama ir įsipareigojimai Ukrainai apėmė svarbų aprūpinimą priešraketine gynyba, kad ši galėtų numušti dronus bei raketas. „Tam ši administracija įsipareigojo skirti milijardus dolerių ginklų sistemoms, ir tai ne tik amerikietiškos ginklų sistemos, bet ir oro gynybos sistemos iš viso pasaulio“, – kalbėjo Valstybės departamento atstovas.

M. Millerio teigimu, JAV rėmė Ukrainą nuo pat pirmosios dienos, tad nebūtų sąžininga teigti, kad Vašingtonas atitinkamai neremia Kyjivo. JAV subūrė tarptautinę koaliciją, kuri taiko Rusijai sankcijas, skiria Ukrainai ne tik oro, bet ir kitokias gynybos sistemas, kurias ukrainiečiai naudoja prieš rusų kariuomenę.

2024 04 16 09:00
Spausdinti