Meniu
Prenumerata

sekmadienis, rugsėjo 8 d.


JAV IR IZRAELIS
Kol B. Netanyahu JAV Kongrese ieškojo paramos, Vašingtono gatvėse – reikalavimai jį suimti
Liepa Žeromskaitė, IQ biuro Vašingtone vadovė
Scanpix
B. Netanyahu sako kalbą Kongrese.

Pastarųjų savaičių JAV prezidento rinkimų įvykių sūkuryje amerikiečių primirštas Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu trečiadienį kalbėjo JAV Kongrese bendroje sesijoje. Nors Vašingtonas vis dar išlieka pagrindiniu Tel Avivo partneriu, dalis demokratų atstovų, įskaitant ir Nancy Pelosi, boikotuodami Izraelio atakas Gazos Ruože ir atsisakymą pagaliau sutarti dėl paliaubų, iš anksto pareiškė kalbos bendroje sesijoje nesiklausysiantys, o sostinės gyventojai gatvėse surengė protestus.

B. Netanyahu į Vašingtoną atvyko pirmadienį, antradienį turėjo susitikti su prezidentu Joe Bidenu, tačiau prezidentas dėl sveikatos jį perkėlė į ketvirtadienį, o penktadienį numatytas ir pasimatymas su respublikonų kandidatu prezidento rinkimuose Donaldu Trumpu. Ketvirtadienį B. Netanyahu taip pat turėtų susitikti su viceprezidente Kamala Harris, kurios pozicija Izraelio ir „Hamas“ karo atžvilgiu bent jau iki šiol buvo palankesnė palestiniečiams nei J. Bideno.

Vizitu į JAV B. Netanyahu mėgina išlaikyti JAV paramą dešimtą mėnesį besitęsiančiame konflikte su kovotojų organizacija „Hamas“, kai Amerikos dėmesys nuo Artimųjų Rytų nusigręžia dėl vidaus politikos įvykių, o tarptautinėje arenoje Tel Avivo politika vis griežčiau smerkiama. Tačiau ši kelionė turėtų padėti ir pakelti smunkančius B. Netanyahu reitingus namie, kur izraeliečiams vis labiau senka kantrybė dėl vis dar Gazos Ruože laikomų įkaitų ir nesudaromų paliaubų.

Kongrese B. Netanyahu likusių senatorių ir atstovų buvo pasitiktas plojimais atsistojus. Karą tarp Izraelio ir „Hamas“ jis vadino kova tarp civilizacijos ir barbarų, kurioje JAV turi stovėti petys į petį su Izraeliu. Premjeras spalio 7-ąją, kai „Hamas“ pradėjo ataką prieš Izraelį, palygino su JAV išgyventu Rugsėjo 11-osios teroro išpuoliu 2001 m. B. Netanyahu dėkojo J. Bidenui už iki šiol suteiktą paramą Izraeliui ir teigė, kad ji „niekada nebus pamiršta“. „Su prezidentu J. Bidenu esu pažįstamas jau 40 metų, – kalbėjo B. Netanyahu. – Noriu jam padėkoti už beveik pusę amžiaus trunkantį palaikymą.“

Su savimi į Kongresą B. Netanyahu pasiėmė ne tik kelis įkaitų šeimų narius, bet ir su „Hamas“ kovojusius izraeliečius bei Izraelio musulmonus, ir sakydamas kalbą jiems dėkojo už drąsą ir pasiaukojimą. Kiekvienas paminėjimas buvo sutinkamas griausmingų plojimų. Kaltinimus dėl bado Gazos Ruože ir stabdomos humanitarinės paramos B. Netanyahu griežtai paneigė: „Jei žmonės Gazoje badauja, nes jiems trūksta maisto, tai ne dėl to, kad jį stabdo Izraelis, o dėl to, kad jį vagia „Hamas“!“ Anot jo, IDF visada informuoja civilius apie planuojamus apšaudymus, užtat „Hamas“ savo atakas rengia iš mokyklų ir ligoninių.

JAV paramą B. Netanyahu mėgino užsitikrinti per Iraną, kuris, anot premjero, stovi už visų nusikaltimų Artimuosiuose Rytuose, įskaitant ir grupuotes „Hamas“ bei „Hezbollah“. „Kai Izraelis trukdo Iranui pasigaminti branduolinius ginklus, kurie galėtų sunaikinti Izraelį ir grasinti kiekvienam Amerikos miestui, iš kurio jūs atvykote – mes giname ne tik save, bet ir jus!“ – priminė B. Netanyahu.

Scanpix
Protestai Vašingtono gatvėse.

Iš vašingtoniečių atvykęs Izraelio premjeras sulaukė ne plojimų, o raginimų jį sulaikyti, ir Palestiną išlaisvinti. B. Netanyahu apsistojo praėjusiame amžiuje buvusio prezidento Richardo Nixono dėka pagarsėjusiame „Watergate“ viešbutyje, kuris buvo atitvertas tvoromis ir užkardomis, tačiau tai nesutrukdė Vašingtono gyventojams surengti protestų viešbučio apylinkėse, kurie trečiadienį persikėlė ir į gatves netoli Kapitolijaus. Mažesni protestai surengti ir kituose JAV sostinės rajonuose, pagrindinis jų tikslas, anot protestuotojų, – parodyti, kad amerikiečiai nepritaria Izraelio politikai ir kad B. Netanyahu čia nėra laukiamas. Tarp protestuotojų buvo ir Izraelio veiksmų nepalaikančių žydų.

Vėliau internete pasirodė vaizdo įrašai, kuriuose matomi Vašingtone protestuojantys asmenys, deginantys Amerikos vėliavą, dažais ant priešais pagrindinę sostinės traukinių stotį esančio paminklo išpurkštas užrašas „Hamas is coming“ („Hamas“ ateina“). Tarp protestuotojų ir riaušių aprangą vilkinčios policijos kilo konfliktų, pranešama apie panaudotas ašarines dujas, areštuota 15 asmenų.

Scanpix
Protestai Vašingtono gatvėse.

B. Netanyahu negailėjo kritikos protestuotojams – ne tik šiomis dienomis jį pasitikusiems JAV sostinės gatvėse, bet ir tiems, kurie universitetų miesteliuose protestavo prieš porą mėnesių. „Jie šaukia „nuo upės iki jūros“, bet ar jie bent jau žino, apie kokią jūrą kalba? – pasipiktinęs Kongrese kalbėjo premjeras. – (...) Izraelio žemė yra žydų namai. Tai visada buvo mūsų namai ir visada bus mūsų namai!“

Nuo spalio 7 d., kai „Hamas“ pradėjo karą prieš Izraelį, žuvo 1,2 tūkst. izraeliečių ir 39 tūkst. palestiniečių, dar apie 90 tūkst. palestiniečių sužeista. Gazos Ruože vis dar laikoma 120 įkaitų (trečdalis jų, manoma, yra žuvę), iš kurių aštuoni turi JAV pilietybę.

Gegužės pabaigoje Tarptautinis baudžiamasis teismas (prie kurio Izraelis nėra prisijungęs) išdavė arešto orderius B. Netanyahu ir Izraelio gynybos ministrui Yoavui Gallantui dėl karo nusikaltimų ir nusikaltimų žmogiškumui.

2024 07 24 21:53
Spausdinti