Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


DEGANTIS PAVELDAS
Kopenhagos istorinis paveldas – liepsnose: baiminamasi dėl meno kolekcijos
IQ

Antradienio rytą dūmuose paskendo vienas žymiausių Danijos sostinės architektūros paminklų – Kopenhagos vertybinių popierių birža. Gaisro vietoje dėl pastato išlikimo kaunasi ugniagesiai gelbėtojai, o ryte ant plauko pakibo ir pastate saugomos vienos vertingiausių Danijos meno kolekcijų likimas.

„Esame siaubingo spektaklio liudininkai. Birža dega“, – rašė Prekybos rūmai, užimantys pastatą šalia Kristiansborgo rūmų, kuriuose įsikūręs Danijos parlamentas.

Užsienio spauda dalijasi tokiu įvykio liudytojo pasakojimu: „Šį rytą apie 7.30 val. važiavau su vaikais dviračiu pro „Børsen“ pastatą pakeliui į mokyklą. Išgirdome, kad pastate suveikė priešgaisrinė signalizacija, bet dūmų dar nebuvo. Vos po kelių akimirkų iš už Kristiansborgo rūmų kampo Børseno link pajudėjo pirmieji ugniagesių automobiliai.

Pagrindinė Kopenhagos ugniagesių stotis yra visai netoli, todėl jie į įvykio vietą atvyko tikrai greitai. Tačiau vos po penkiolikos minučių, kai jau buvau nuvežęs vaikus į mokyklą, gaisras jau buvo didžiulis, o dūmai tvyrojo virš miesto. Atrodo, kad pastatas neturėjo jokių šansų. Šiandien darbe visi gana nusiminę. Tai tikrai kultinis Kopenhagos gyventojų pastatas.“

Scanpix
Žmonės gelbsti paveikslus iš Kopenhagos centre degančio istorinio Boerseno vertybinių popierių biržos pastato,.

„Gesinimo darbai labai sudėtingi“, – sakė ugniagesių tarnybos atstovas spaudai ir pridūrė, kad yra pastato dalių, į kurias ugniagesiai negali patekti, nes tai per daug pavojinga.

Ministro pirmininko pavaduotojas Troelsas Lundas Poulsenas gaisrą sulygino su 2019 m. balandį Paryžiaus katedros sunaikinusiu gaisru, o Danijos kultūros ministras Jakobas Engelis-Schmidtas socialiniame tinkle X rašė, kad užsiliepsnojus 400 metų danų kultūros paveldui, buvo jaudinančiai jautru matyti, „kaip biržos darbuotojai, gelbėjimo tarnybos ir praeinantys Kopenhagos gyventojai bendradarbiaudami gelbėja meno vertybes“.

Kultinis paveldas

Pirmo aukšto kolekcijoje yra kultinis XIX a. danų ir norvegų dailininko Pederio Severino Krøyerio paveikslas „Iš Kopenhagos vertybinių popierių biržos“. Nuotraukose iš įvykio vietos matyti, kaip aštuoni žmonės, įskaitant vieną vyrą su dviratininko šalmu, nešė 254 x 409 cm dydžio paveikslą į saugią vietą.

1895 m. baigtame tapyti paveiksle vaizduojama ilga eilė biržos žmonių su paltais, stovinčių pastato salėje. Už jį sumokėjo paveiksle pavaizduoti žmonės: pirmoje eilėje esantys asmenys sumokėjo 550 Danijos kronų, kad būtų geriausiai matomi, o gale esantys asmenys mokėjo pigiau. Dailininkui buvo dosniai atlyginta, o visas honoraras siekė maždaug 1,55 mln. šiuolaikinių Danijos kronų.

Scanpix
Žmonės gelbsti paveikslus iš Kopenhagos centre degančio istorinio Boerseno vertybinių popierių biržos pastato,.

Aukcionų namų „Bruun Rasmussen“ atstovas Kasperas Nielsenas laikraščiui „Ekstra Bladet“ teigė, kad P. S. Krøyerio paveikslas buvo vertas milijonų Danijos kronų. „Tai Danijos istorijos dalis – ir architektūros, ir meno kūrinys, – sakė jis. – Jei visa birža, neduok, Dieve, sudegs, tuomet prarasime aukščiausios klasės kultūros paveldą.“

Paveikslas nėra vienintelis vertingas meno kūrinys biržos pastate. K. Nielsenas „Ekstra Bladet“ sakė, kad bendra kolekcijos vertė siekia šimtus milijonų Danijos kronų.

*****susije*****

2024 04 16 13:25
Spausdinti