Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


KARANTINAS
Koronaviruso banga plauna Italiją: šalyje ribojamos kelionės ir draudžiami vieši susibūrimai
BNS
Scanpix
Tuščia Romos traukinių stotis.

Visoje Italijos teritorijoje nuo antradienio ribojamos visos kelionės ir draudžiami visi vieši susibūrimai, vyriausybei pritarus griežtoms karantino priemonėms naujojo koronaviruso plitimui stabdyti.

Vestuvės ir laidotuvės uždraustos daugiau kaip trims savaitėms, barams ir restoranams nurodyta darbą baigti 18 val., o premjeras ragina žmones „likti namie“. Beprecedentės priemonės, galiosiančios iki balandžio 3-iosios, pagal vėlai pirmadienį pasirašytą įsaką taikomos visoje daugiau kaip 60 mln. gyventojų turinčioje šalyje. Nuo sekmadienio iki šiol buvo izoliuoti tik keli labiausiai nuo viruso nukentėję šiauriniai regionai aplink Milano ir Venecijos miestus.

Italija yra labiausiai nuo praėjusių metų pabaigoje Kinijoje atsiradusio koronaviruso nukentėjusi šalis Europoje. Naujų užsikrėtimo atvejų skaičius Italijoje sparčiai augo ir dabar yra didesnis nei 9 tūkstančiai, o mirties atvejų skaičius šiuo metu yra 463.

„Visi susibūrimai viešose vietose ar visuomenei atvirose vietose“ draudžiami, sakoma vyriausybės įsake. Dėl viruso taip pat uždraudžiami sporto renginiai, įskaitant „Serie A“ futbolo rungtynes. Pagal naująsias taisykles kelionės leidžiamos tik dėl pačių skubiausių darbų ar su sveikata susijusių priežasčių, bet žmonėms bus leista sugrįžti į savo namus, jei jie yra išvykę kitur.

Mokyklos ir universitetai uždaryti, o bendrovės raginamos suteikti  darbuotojams atostogas. Barams ir restoranams leista dirbti tik nuo 6 iki 18 val. ir tik tuo atveju, jei įmanoma išlaikyti mažiausiai metro atstumą tarp klientų. Religinės institucijos taip pat liks atidarytos, jei žmonės jose galės laikytis bent per metrą vienas nuo kito, bet ceremonijos, įskaitant vestuves, krikštynas ir laidotuves, draudžiamos.

Sausakimši prekybos centrai

„Šiandien mūsų atsakomybės momentas. Negalime prarasti budrumo“, – pirmadienį prieš pasirašydamas įsaką sakė premjeras Giuseppe Conte, dramatiškai per televiziją kreipdamasis į šalies gyventojus. „Kiekvienas privalo kažko atsisakyti, kad apsaugotų piliečių sveikatą, – sakė jis ir pridūrė: – Ketinu pasirašyti dekretą, kurį galima apibendrinti taip: aš lieku namie.“

Tačiau vis dar neaišku, kaip visos naujosios priemonės bus įgyvendinamos. Pirmadienį, nepaisant anksčiau Lombardijos regionui įvestų apribojimų, numatančių daugiau kaip 200 eurų baudas be pateisinamos priežasties keliaujantiems asmenims, iš Milano ir į jį toliau kursavo traukiniai bei lėktuvai.

Visi keliauti norintys žmonės dabar privalės užpildyti standartinę formą, kurioje turės išdėstyti keliauti verčiančias priežastis, ir pateikti ją pareigūnams geležinkelio stotyse, oro uostuose ir svarbiuose miestus jungiančiuose keliuose.

Visą naktį dirbusiuose Romos ir Neapolio prekybos centruose daugybė žmonių pirko maisto produktus, muilą ir dezinfekcines priemones, pranešė Italijos žiniasklaida. Žmonės naktį ramiai laukė eilėse prie parduotuvių, nors vyriausybė tikina, kad prekybos centrai bus reguliariai aprūpinami prekėmis, ir prašo italų „neišprotėti“, nepradėti paniškai visko pirkti.

Italija nuo antradienio ryto taip pat uždaro visus savo slidinėjimo kurortus. Kino teatrai, muziejai, naktiniai klubai ir visos kitos panašios vietos buvo uždaryti dar savaitgalį. Bus leista vykti tik tarptautinių institucijų organizuojamiems sporto renginiams, tačiau be žiūrovų.

Maištai kalėjimuose

Italijos populiacija yra seniausia pasaulyje po Japonijos, nurodo Pasaulio bankas. Atrodo, kad senyvo amžiaus žmonės sunkiau serga naujojo koronaviruso sukeliama liga COVID-19. Dar daugiau galvos skausmo pareigūnams sukėlė kaliniai, protestavę ar sukėlę riaušes 23 šalies kalėjimuose. Keli žmonės per šiuos incidentus mirė.

Žmogaus teisių gynėjai perspėja, kad kaliniai itin sunerimę dėl koronaviruso protrūkio, ypač po to, kai, siekiant sustabdyti ligos plitimą, buvo uždrausti susitikimai su šeimos nariais. Kai kurie kaliniai prašė dėl šios sveikatos krizės paskelbti jiems amnestiją.

Sprendimas iš pradžių Italijos šiaurei paskelbtus suvaržymus netrukus pradėti taikyti visai šaliai rodytų, kad vyriausybei sunku dorotis su krizės mastu. Italijos sveikatos apsaugos pareigūnai šeštadienį perspėjo, kad šiauriniame Lombardijos regione ligoninėse pradeda trūkti vietų pacientams, kuriems reikalinga intensyvi slauga.

Vyriausybė taip pat pradėjo kviestis jau pensijoje esančius gydytojus, taip bandydama greitai pastiprinti medikų pajėgas 20-čia tūkst. darbuotojų.

Atvejų skaičius auga

Pasaulyje mirties nuo koronaviruso atvejų skaičius antradienį viršijo 4 tūkst., rodo naujienų agentūros AFP kaupiami duomenys, Kinijai pranešus apie 17 naujų mirties atvejų. Į daugiau kaip 100 valstybių ir teritorijų išplitęs naujasis virusas jau nusinešė 4 011 gyvybių. Užsikrėtimo atvejų yra daugiau kaip 110 tūkstančių.

Epidemija visame pasaulyje sutrikdė keliones ir privertė atšaukti įvairiausius renginius, nuo konferencijų iki sporto varžybų.

Tačiau Kinijoje naujų užsikrėtimo atvejų skaičius pastarosiomis savaitėmis nuolat mažėjo ir tai rodytų, kad beprecedentės šioje šalyje taikomos priemonės tikriausiai veikia. Antradienį Kinija pranešė tik apie 19 naujų užsikrėtimo atvejų – tai mažiausias skaičius nuo sausio 21-osios, kai vyriausybė pradėjo juos skaičiuoti, nurodė Nacionalinė sveikatos komisija.

17 naujų užsikrėtimo atvejų užregistruota viruso epicentre – Uhano mieste centrinėje Hubėjaus provincijoje. Du atvejai susiję su žmonėmis, atvykusiais iš užsienio. Tai reiškia, kad kituose Kinijos regionuose nebuvo užsikrėtimo tarp vietos žmonių atvejų.

Visi 17 naujų mirties atvejų užregistruoti centrinėje Hubėjaus provincijoje, įskaitant 16 atvejų Uhane. Tai mažiausias per parą užregistruojamų mirties atvejų skaičius nuo sausio pabaigos. Bendras mirties atvejų visoje šalyje skaičius padidėjo iki 3 136.

Užsikrėtimo atvejų skaičius Kinijoje šiuo metu viršija 80 750. Stabdydama viruso plitimą šalis taiko beprecedentes karantino priemones. Tačiau didėja nuogąstavimai, kad, daugėjant atvejų užsienyje, Kinijos pažangą kovoje su virusu gali pakirsti iš kitų valstybių atvykstantys užsikrėtę asmenys.

Kol kas Kinijoje yra 69 su atvykėliais susiję užsikrėtimo atvejai, nurodo kinų sveikatos apsaugos pareigūnai. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) pirmadienį paskelbė, kad daugiau kaip 70 proc. Kinijoje užsikrėtusių asmenų jau pasveiko ir kad šalis pradeda „kontroliuoti savo epidemiją“.

Be to, pastarosiomis dienomis pasirodė pirmųjų ženklų, kad kai kurios priemonės žmonių judėjimui ir susibūrimams riboti netrukus gali būti atšauktos. Kai kuriuose regionuose vėl atidarytos mokyklos arba paskelbta, kada jos vėl pradės dirbti.

Dauguma iš 16 Uhane veikusių laikinų ligoninių jau uždarytos, o paskutinės dvi turėtų būti uždarytos antradienį. Tuo tarpu Šanchajaus pramogų parkas „Shanghai Disney“ paskelbė, kad siekdamas palaipsniui vėl pradėti dirbti atidaro savo parduotuvių ir pramogų zoną „Disneytown“.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 03 10 09:36
Spausdinti