Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 24 d.


BALKANŲ PUSIASALIS
Kosovo serbai užblokavo kelius, vedančius prie sienos su Serbija
BNS
Scanpix
Kosovo policija.

Kosovo policija sekmadienį uždarė dvi sienos su Serbija perėjas, nežinomiems užpuolikams apšaudžius pareigūnus šalies šiaurėje, o serbų mažumos protestuotojams užblokavus kelius, didėjant įtampai dėl Prištinos įvestų naujų pasienio taisyklių.

Per šaudymo incidentą žmonių nenukentėjo, sakoma policijos pranešime.

Kosovas paskelbė nepriklausomybę 2008 metais, bet serbai, sudarantys gyventojų daugumą šiauriniame regione, Prištinos valdžios nepripažįsta.

Daugelis jų lieka politiškai ištikimi Serbijai, o pastaroji teikia jiems finansinę pagalbą.

Priština pranešė, nuo pirmadienio į Kosovą su Serbijos išduotais asmens dokumentais atvykstantys asmenys turės pasikeisti juos laikinais dokumentais, kol viešės šalyje.

Vyriausybė taip pat paskelbė, kad vietos serbai, kurių automobiliai važinėja su Serbijos registracijos numeriais, turės per du mėnesius juos pasikeisti į Kosovo numerius.

Premjeras Albinas Kurti šeštadienį sakė, kad tai yra atsakomieji žingsniai, nes Belgradas reikalauja to paties iš Kosovo gyventojų, atvykstančių į Serbiją.

Sekmadienį vakare šimtai serbų blokavo kelius sunkvežimiais, automobilinėmis cisternomis ir kitokiomis sunkiosiomis transporto priemonėmis kelius, vedančius į Jarinjės ir Brniako sienos perėjas, pranešė vienas naujienų agentūros AFP korespondentas.

Prie barikadų susirinko didelė vietos serbų minia, ketinanti ten ilgam pasilikti.

Serbijos prezidentas Aleksandar'as Vučičius sekmadienį sakė, kad vietos serbų padėtis Kosove dar niekada nebuvo „labiau komplikuota“.

„Atmosfera pasiekė virimo tašką“, – pridūrė A. Vučičius ir perspėjo, kad serbai laimės, jeigu bus užpulti.

A. Kurti savo ruožtu kaltino A. Vučičių kurstant neramumus.

„Tolesnės valandos, dienos ir savaitės bus sunkios ir problemiškos“, – per „Facebook“ parašė jis.

Pernai rugsėjį šimtai vietos serbų kasdien rengdavo protestus ir blokuodavo kelius prie minėtų sienos perėjų.

Tąsyk pyktį pakurstė Prištinos reikalavimas, kad vairuotojai, įvažiuojantys į Kosovą, serbiškus automobilių numerius pasikeistų laikinais.

Atvykstantys iš Kosovo tą patį turi padaryti Serbijoje.

2011 metais prasidėjusios Europos Sąjungos vadovaujamos derybos iki šiol neatvedė prie reikšmingo santykių normalizavimo.

Kosovą pripažįsta apie 100 valstybių, įskaitant Jungtines Valstijas ir daugumą ES šalių, bet Serbija atsisako tai padaryti.

2022 08 01 09:52
Spausdinti