Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 25 d.


NAUJOJI ZELANDIJA
Kova su rūkymu: gimusiems po 2004 m. traukti dūmą gali būti nelegalu
Goda Košinskytė
Twenty20

Visam pasauliui kovos su rūkymu madas diktuojančios Naujosios Zelandijos Vyriausybė imasi naujų ribojimų. 

Šalies Sveikatos ministerija balandžio 15 d. paskelbė rūkymo draudimo plano atnaujinimus. Ko tikėtis dabar? 

Kas keičiasi?

Draudimų keliu Naujoji Zelandija pradėjo eiti dar 2004 m., kai nusprendė pilnai uždrausti rūkymą patalpose (darbo vietose, kavinėse, baruose, restoranuose). Tuo metu rūkančių jaunuolių nuo 15 metų skaičius šalyje siekė 23 proc. 

Nors statistika keitėsi ir rūkančiųjų skaičius ėmė mažėti, pokytis buvo labai nežymus. Per šešerius metus rūkalių skaičius sumažėjo vos 3 procentais. 2011 m. Naujosios Zelandijos Vyriausybė nusprendė į šią problemą žvelgti kur kas rimčiau ir iki 2025 m. pasižadėjo apskritai išnaikinti rūkymą šalyje. 

Tuo metu buvo priimtas pluoštas naujų pasiūlymų kovai su rūkymu: organizuojami kursai, pagalba bandantiems mesti rūkyti, skatinimas nerūkyti prie vaikų, namuose ar automobilyje. Buvo priimtas draudimas parduotuvėse cigaretes laikyti pirkėjams matomose vietose. 2018 m. pradėta naudoti bendri standartizuoti cigarečių pakeliai. 

Nors  Sveikatos ministerijos  duomenimis nuo 2011 m. rūkančiųjų skaičius pradėjo smarkiai kristi ir naujausiais 2018 m. duomenimis nesiekė nė 15 proc., Vyriausybė nusprendė nesustoti ir šiuo metu jau yra beįvedanti dar griežtesnius ribojimus rūkantiesiems.

Balandžio 15 d. buvo paskelbtas naujasis Vyriausybės planas „Smokefree Aotearoa 2025“. Kaip ir buvo žadėta dar 2011 m., planu bus siekiama visiškai išnaikinti rūkymą šalyje iki 2025 m. Visgi, šiame naujajame „Smokefree Aotearoa 2025” plane atsiranda keli papildomi pakeitimai. Juo bus siekiama apsaugoti vaikus nuo rūkymo reklamos, yra mąstoma uždrausti prekiauti cigaretėmis specifinėse „R18“ parduotuvėse bei vaistinėse.

Vienu iš drastiškiausių sprendimų yra siūloma uždrausti rūkyti visiems gimusiems po 2004 m. Tai reiškia, kad jaunoji karta neteks bet kokios galimybės įsigyti cigarečių ar tabako, rūkymas jiems taps nelegalus. Koreguojant rūkymo draudimo planą buvo įtrauktas dar vienas pasiūlymas, kuriuo siekiama gerokai sumažinti nikotino kiekį tabako gaminiuose.

Visuomenė pritaria

Naujosios Zelandijos parlamentarė Ayesha Verrall teigė, kad šaliai reikia imtis naujų rūkymo suvaldymo priemonių. „Apie 4,5 tūkst. valstybės piliečių kiekvienais metais miršta nuo tabako naudojimo, todėl mums reikia imtis progresyvių priemonių, jei norime iki 2025 m. turėti visiškai nerūkančią visuomenę. Be tabako kontrolės niekaip to nepasieksime“,– dienraščiui „The Guardian“ pasakojo parlamentarė.

Tokiems vyriausybės pasiūlymams pritarė ir kelios vietinės sveikatos organizacijos. „Tabakas yra pavojingiausias vartotojams prieinamas produktas istorijoje, jo privaloma palaipsniui atsisakyti“,– komentavo Naujosios Zelandijos Nacionalinės vėžio draugijos vyriausioji vadovė Lucy Elwood. Jos nuomone, yra būtina apsaugoti ateities kartas nuo tabako sukeliamos žalos.

Nors dideli rūkymo skaičiai yra fiksuojami visoje šalyje, didžiausias rūkančiųjų procentas yra fiksuojamas tarp čiabuvių maorių. Sveikatos ministerijos duomenimis, beveik kas trečia maorių genties moteris rūko, genties vyrų rūko šiek tiek mažiau – apie 25 proc. Maorių genties bendruomenė jau nuo 2011 m. labai stipriai palaiko šalyje įvedamus tabako vartojimo ribojimus. 

Shane Kawenata Bradbrookas, ilgametis laisvos nuo rūkymo maorių genties propaguotojas ir palaikytojas, „The Guardian“ teigė, kad naujasis Vyriausybės svarstomas planas bus paskutinis taškas tabako produktų naudojimui šioje šalyje. „Pernelyg ilgai tabako pramonė kėlė priklausomybę mūsų žmonėms, aš nuoširdžiai tikiuosi, kad šiai industrijai atėjo pabaiga“,– kalbėjo jis.

Yra planui prieštaraujančių

Nors naujasis planas didelei visuomenės daliai sukėlė išties nemažai entuziazmo, atsidaro ir tokių, kurie jį vertina skeptiškai. Anot skeptikų, draudimais pradedama dar labiau kištis į individo gyvenimą, galimybė pasirinkti tampa visiškai apribota. Bijoma ir šešėlinės ekonomikos augimo. 

Vyriausybė pripažįsta, kad tokie ribojimai gali išplėsti juodosios rinkos dydį, kadangi per pastaruosius metus yra stebimas augantis nelegalaus tabako įvežimas į Naująją Zelandiją, taip pat vis daugiau šalies gyventojų įsitraukia į šią nelegalią veiklą.

Dešiniojo sparno partija ACT prieštarauja ir nikotino kiekio mažinimui tabako gaminiuose, jų manymu, tai gali turėti atvirkštinį poveikį žmonių sveikatai. „Šalies gyventojai, kurie rūko, pradės didesniais kiekiais pirkti ir vartoti tabaką, o tai darys didesnę žalą esantiems šalia“,– pranešime spaudai komentavo partijos atstovė spaudai Karen Chhour.

Vis dėlto, naujasis „Smokefree Aotearoa 2025” rūkymo ribojimo planas dar nėra patvirtintas. Vyriausybė šešias savaites (iki gegužės 31 d.) gyventojams teiks konsultacijas. Tikimasi, kad kuo daugiau piliečių teiks savo pasiūlymus, tokiu būdu padėdami sukurti nerūkančią Naujosios Zelandijos visuomenę.

2021 04 19 04:39
Spausdinti