Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 26 d.


KARAS UKRAINOJE
Kremlius: J. Bidenas ir V. Zelenskis atsisako išklausyti „Rusijos susirūpinimą“
BNS
Scanpix
Volodymyras Zelenskis ir Joe Bidenas.

Po Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio istorinio vizito Jungtinėse Valstijose Kremlius ketvirtadienį pareiškė, kad Vašingtonas ir Kyjivas nesiklauso Rusijos susirūpinimo.

V. Zelenskis trečiadienį Vašingtone buvo sutiktas kaip didvyris, jo trumpo vizito metu JAV prezidentas Joe Bidenas įsipareigojo dėl beveik 1,8 mlrd. dolerių (1,69 mlrd. eurų) vertės karinės pagalbos, įskaitant – pirmą kartą – raketinės gynybos sistemą „Patriot“.

„Apgailestaudami galime pasakyti, kad kol kas nei prezidentas Bidenas, nei prezidentas Zelenskis nėra pasakę nors kelių žodžių, kuriuos būtų galima suprasti kaip galimą pasirengimą išklausyti Rusijos susirūpinimą“, – reporteriams sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

Kremlius ne kartą savo sprendimą siųsti karius į Ukrainą aiškino kaip atsaką į tariamą Vakarų kėsinimąsi į gyvybiškai svarbius Rusijos saugumo interesus.

Šis puolimas, kurį Vakarai laiko neišprovokuotu ir nepagrįstu, supurtė visą pasaulį.

„Nesigirdėjo nė vieno žodžio, įspėjančio Zelenskį nebeapšaudyti gyvenamųjų pastatų Donbaso miestuose ir kaimuose, nebuvo jokių realių raginimų dėl taikos“, – sakė D. Peskovas.

„Tai rodytų, kad Jungtinės Valstijos toliau laikosi savo linijos de facto iki paskutinio ukrainiečio kariauti netiesioginį karą su Rusija“, – pridūrė jis.

Kelios valandos prieš V. Zelenskio vizitą Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas sakė, kad Maskva kitais metais toliau plėtos savo karinį potencialą ir branduolinių pajėgų kovinę parengtį.

Rusija, vasario mėnesį užpuolusi savo kaimynę ir mūšio lauke patyrusi ne vieną pralaimėjimą, pradėjo sistemingai taikytis į svarbią Ukrainos infrastruktūrą ir savo smūgiais jau sutrikdė elektros, vandens bei šilumos tiekimą milijonams žmonių.

Prancūzija ir Europos Sąjunga pareiškė, kad šąlantiems civiliams sukeltos kančios yra karo nusikaltimai, o bloko užsienio politikos vadovas bombardavimus pavadino „barbariškais“.

2022 12 22 15:08
Spausdinti