Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 24 d.


JUNGTINĖ KARALYSTĖ IR RUSIJA
Kremlius kaltina JK vadovavus sprogimams „Nord Stream“ dujotiekiuose ir juos koordinavus
BNS
Unsplash
Asociatyvi nuotrauka.

Kremlius antradienį apkaltino Jungtinę Karalystę vadovavus sprogimams „Nord Stream“ dujotiekiuose ir juos koordinavus.

„Mūsų žvalgybos tarnybos turi duomenų, kad britų kariniai specialistai vadovavo išpuoliui ir jį koordinavo“, – žurnalistams sakė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

„Yra įrodymų, kad Britanija yra įsitraukusi į sabotažą, teroristinį išpuolį prieš gyvybiškai svarbią energetikos infrastruktūrą, ne tik Rusijos, bet ir tarptautinę“, – tvirtino jis.

D. Peskovas nepateikė jokių detalių, tačiau pabrėžė, kad Vakarai turėtų „atidžiai“ išanalizuoti Maskvos informaciją.

„Tikimės, kad, nepaisant nepriimtinos Europos šalių tylos, ši analizė vis dėlto bus atlikta“, – sakė jis ir pridūrė, kad Rusija taip pat svarstys galimybę imtis tolesnių veiksmų.

Rusijos kariuomenė, nepateikdama jokių įrodymų, šeštadienį apkaltino JK „prisidėjus“ prie sprogimų „Nord Stream“ dujotiekiuose ir padėjus Ukrainai planuoti dronų ataką prieš jos Juodosios jūros laivyną aneksuoto Krymo Sevastopolio uoste.

Rusija JK laiko „nedraugiška šalimi“, o jų santykiai nuo karo Ukrainoje pradžios pasiekė naujas žemumas.

JK gynybos ministerija šeštadienį atmetė Rusijos teiginius.

Gynybos ministerija socialiniame tinkle „Twitter“ parašė: „Rusijos gynybos ministerija, norėdama nukreipti dėmesį nuo savo katastrofiško neteisėtos invazijos į Ukrainą valdymo, griebiasi melagingų, epinio masto teiginių.“

Ši „išgalvota istorija daugiau pasako apie Rusijos vyriausybėje vykstančius ginčus nei apie Vakarus“, priduriama ministerijos pareiškime.

Rugsėjo pabaigoje netoli Danijos Bornholmo salos buvo aptikti nuotėkiai trijose iš keturių Rusijos eksporto dujotiekių gijų. Keli Skandinavijos šalių seisminiai institutai prieš tai šio vietovėje užfiksavo tai, kas, „labai tikėtina“, buvo sprogimai. Per incidentą buvo smarkiai pažeistos abi „Nord Stream 1“ gijos ir viena iš dviejų „Nord Stream 2“ gijų.

Rusija skundėsi, kad Vakarų šalys neleido jai dalyvauti tarptautiniuose tyrimuose dėl šių incidentų.

Maskva jau kelias savaites užsimena, kad jos specialiosios tarnybos turi kitokią versiją dėl sprogimų, o kai kurios Vakarų šalys tai vadina sabotažu ir beda pirštu į Rusiją.

2022 11 01 13:27
Spausdinti