Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 23 d.


KARAS UKRAINOJE
Kremlius masinę kapavietę Iziume Ukrainoje vadina sufalsifikuota
BNS
Scanpix
Masinė kapavietė Iziume.

Kremlius pirmadienį paneigė, kad jo pajėgos yra atsakingos už didelio masto žudynes Rytų Ukrainoje, ir apkaltino Kyjivą sufalsifikavus masinę kapavietę, aptiktą ukrainiečių atkovotoje teritorijoje.

Tuo metu Ukraina pranešė, kad per naujausią incidentą, pakursčiusį nuogąstavimus dėl galimos branduolinės avarijos, rusų raketos nukrito pavojingai arti atominės jėgainės pietų Ukrainoje.

Šį mėnesį Ukrainai atkovojus Iziumą ir virtinę kitų miestų rytuose, buvo atkirsti svarbūs Kremliaus pajėgų aprūpinimo maršrutai, o Rusiją užgriuvo naujų kaltinimų lavina dėl jos kariuomenės vykdomų žiaurumų, nes buvo aptikta šimtai kapų, kai kuriuose iš jų – lavonai surištomis rankomis ir kankinimo žymėmis.

„Tai melas“, – pirmadienį žurnalistams sakė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas, pridūręs, kad Maskva „gins tiesą šioje istorijoje“.

Ukrainos šiaurės rytuose tęsiasi kautynės, o naujienų agentūros AFP žurnalistai pranešė pirmadienį girdėję artilerijos šūvius prie fronto linijos esančiame Kupjanske, civiliams gyventojams traukiantis iš šio miesto, kurį dabar faktiškai jau kontroliuoja ukrainiečių pajėgos.

Miesto gatvės nusėtos stiklo duženomis, iššautomis šovinių tūtelėmis ir maisto davinių likučiais.

Daugiausia buvo šaudoma iš miesto. Ukrainiečių tankai ir artilerija apšaudė rusų pozicijas vakariniame miesto pakraštyje.

Prie įvažiavimo į Kupjanską, gūždamiesi nuo ukrainiečių tankų į rusų pozicijas šaudomų sviedinių garso, būriavosi civiliai gyventojai, ketinę autostopu ar autobusais vykti į saugesnę teritoriją.

„Nebebuvo įmanoma likti ten, kur gyvenome“, – pasakojo 56 metų Liudmyla, sėkmingai perėjusi iš rytinio Oskilo upės kranto į palyginti saugų vakarinį krantą.

„Apšaudymai vyksta ne tik kasdien, bet tiesiog kas valandą. Ten, kitame upės krante, labai sunku“, – sakė ji.

Pirmadienį savo kreipimesi į tautą Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sakė, kad rusai „panikuoja“, nes ukrainiečių pajėgos sėkmingai gina atkovotą teritoriją šiaurės rytinėje Charkivo srityje.

2022 09 20 09:49
Spausdinti