Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


RINKIMAI JUODKALNIJOJE
Kryžkelėje: prezidento rinkimuose Juodkalnijos gyventojų laukia pasirinkimas tarp Rytų ir Vakarų
IQ
Europos Parlamento nuotr.
M. Djukanovičius atsitraukia.

Juodkalnijos gyventojai kovo 19 d. rinks naują prezidentą. Šios pareigos daugiau simbolinės, tačiau stiprus lyderis išvestų šalį iš politinės aklavietės. Nuo 2020 m. šalyje žlugo jau dvi vyriausybės. Šiuo metu bandoma tartis dėl naujos ministrų kabineto sudėties arba pirmalaikių parlamento rinkimų. Taip pat stringa Konstitucinio teismo teisėjų paskyrimai. Trūksta keturių teisėjų, o be jų Konstitucinis teismas negali dirbti neturėdamas kvorumo. ES jau kurį laiką primygtinai ragina politines partijas ieškoti kompromiso, net grasina laikinai įšaldyti derybas dėl narystės.

Šiuo metu Juodkalniją valdo laikinoji vyriausybė, vadovaujama nedidelės liberalų partijos vadovo Dritano Abazovičiaus. Šalį tris dešimtmečius valdė dabartinis šalies prezidentas Milo Djukanovičius ir jo Demokratinė socialistų partija, bet 2020 m. rudenį vykusiuose parlamento rinkimuose ji pralaimėjo.

Naujuose prezidento rinkimuose dalyvauja trys kandidatai: 35-erių buvęs finansų ministras Milojko Spajičius iš judėjimo „Europa dabar“, Dejanas Vukšičius iš Krikščionių demokratų partijos ir prorusiškos opozicijos kandidatas Andrija Mandičius iš Demokratinio fronto partijos. Dabartinis šalies prezidentas M. Djukanovičius formaliai irgi galėtų dalyvauti rinkimuose, tačiau jo partija nėra iškėlusi jokio kandidato.

„Šie rinkimai atskleidžia įtampą tarp provakarietiško ir prorusiško kurso bei kovos su įsišaknijusia korupcija ir organizuotu nusikalstamumu“, – sakė Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto docentė Lina Strupinskienė.

2023 03 18 06:40
Spausdinti