Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 16 d.


KARAS UKRAINOJE
Kyjivas: atnaujinamas ukrainietiškų grūdų gabenimas jūra neša „palengvėjimą pasauliui“
BNS
Unsplash

Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba pirmadienį pareiškė, kad pirmojo grūdų prikrauto laivo išplaukimas iš Odesos uosto nuo Rusijos invazijos pradžios neša „palengvėjimą pasauliui“.

„Palengvėjimo diena pasauliui, ypač mūsų draugams Viduriniuose Rytuose, Azijoje ir Afrikoje, kai pirmieji ukrainietiški grūdai iškeliauja iš Odesos po mėnesius trukusios Rusijos blokados. Ukraina visada buvo patikima partnerė ir tokia liks, jeigu Rusija vykdys savąją susitarimo dalį“, – per „Twitter“ parašė D. Kuleba.

Anksčiau pirmadienį Turkijos gynybos ministerija pranešė, kad iš Ukrainos pietinio Odesos uosto išplaukė pirmasis laivas, prikrautas Kyjivo eksportuojamų grūdų, įgyvendinant sutartį, sudarytą siekiant sumažinti pasaulinę apsirūpinimo maistu krizę, paaštrintą Rusijos invazijos į kaimyninę šalį.

„Laivas „Razoni“ išplaukė iš Odesos į Tripolį Libane. Rugpjūčio 2-ąją jo laukiama Stambule. Paskui jis tęs kelionę, kai bus patikrintas Stambule“, – sakoma ministerijos pranešime.

Ukraina nurodė, kad su Siera Leonės vėliava plaukiojantis 1996 metai pastatytas 186 metrų ilgio laivas gabena 26 tūkst. tonų kukurūzų.

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas taip pat pareiškė „nuoširdžiai sveikinantis“ pirmojo laivo su eksportuojamais ukrainietiškais grūdais išplaukimą iš Odesos uosto.

„Generalinis sekretorius tikisi, kad tai bus pirmasis iš daugelio komercinių laivų, išplauksiančių įgyvendinant pasirašytą iniciatyvą, ir kad tai suteiks labai reikalingo stabilumo ir palengvins pasaulinį aprūpinimą maistu, ypač ten, kur humanitarinė padėtis yra nestabiliausia“, – nurodė JT išplatintame pareiškime.

2022 08 01 11:41
Spausdinti