Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 25 d.


KARAS UKRAINOJE
Kyjivas: Rusijos raketų smūgis Odesos uostui yra Kremliaus „spjūvis“ JT, Turkijai
BNS
Nexta/Twitter

Ukraina šeštadienį pareiškė, kad Kremliui teks atsakomybė už pasaulinę maisto krizę, jei žlugs ankstesnę dieną pasirašytas susitarimas dėl ukrainietiškų grūdų eksporto per Juodosios jūros uostus atnaujinimo.

Kyjivas tai pareiškė Rusijai šeštadienį raketomis smogus Juodosios jūros Odesos uostui.

„Rusijos raketų smūgis yra Vladimiro Putino spjūvis į veidą Jungtinių Tautų generaliniam sekretoriui Antonio Guterresui ir Turkijos vadovui Recepui Tayyipui Erdoganui, kurie dėjo milžiniškas pastangas susitarimui pasiekti“, – sakė Ukrainos užsienio reikalų ministerijos atstovas Olehas Nikolenka.

„Jei pasiektas susitarimas nebus įgyvendintas, Rusijai teks visa atsakomybė už pasaulinės maisto krizės pagilinimą“, – pridūrė jis.

Rusijos karinė invazija Ukrainoje paralyžiavo maisto produktų gabenimą iš šalies, kuri yra viena didžiausių kviečių ir kitų javų eksportuotojų.

Iki 25 mln. kviečių ir kitų javų šiuo metu yra įstrigę Ukrainos uostuose, užblokuotuose Rusijos karo laivų ir Kyjivo įrengtų minų laukų, turinčių apsaugoti nuo potencialaus Maskvos amfibinio puolimo.

Eksporto blokada lėmė didelį pasaulinį maisto brangimą ir pakurstė nuogąstavimus dėl galinčio kilti bado, ypač neturtingiausiose šalyse. Jungtinių Tautų skaičiavimais, dar 47 mln. žmonių susidūrė su ūmiu maisto stygiumi tiesiogiai dėl karo.

Susitarime, kurį Rusija ir Ukraina pasirašė penktadienį Stambule su Turkijos ir Jungtinių Tautų pareigūnais, numatyta Juodojoje jūroje nustatyti saugų koridorių laivams, apeinant žinomus minų laikus.

2022 07 23 14:47
Spausdinti